“24 Temmuz bayram değil Mücadele günüdür”

Ekonomik kuşatma altında yaşam mücadelesi veren gazeteciler; 24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışı’nın 115.Yıldönümü” nedeniyle, Atatürk Anıtı’nda bir araya geldi.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen etkinlikte, Atatürk Anıtı’na çelenk konulup, Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşları’nın yanı sıra Basın Şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Daha sonra ÇGC Başkan Vekili Sefa Saygıdeğer, Başkan Yardımcıları Dilek Akın, Hüseyin Arat ile Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Özke, Mali Sekreter Süreyya Uri  ve Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Ulucan tarafından anıta çelenk konuldu.

Gazeteciler Atatürk Parkı’nın ardından Basın Anıtı’na geçti. Burada da yapılan saygı duruşunun ardından, ÇGC Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan günün anlam ve önemini belirten açıklama, Başkan Vekili Sefa Saygıdeğer tarafından okundu.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi;

“24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” dolayısıyla hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Bilindiği gibi 24 Temmuz 1908 tarihinde basında sansürün kaldırılması ile demokrasi ve özgürlük yolunda önemli bir adım atılmış, böylece haber alma özgürlüğünün dönüm noktası olan 24 Temmuz günü de ülkemizde, “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlanmaktaydı.

Tabii bu kutlama günümüzde artık kutlama değil direniş günü olarak anılmaktadır. Çünkü personel ve matbaa maliyetlerinin de artmasıyla ekonomik kuşatma altında boğulan gazeteciler, bir de siyasetçilerin kişisel kapris ve yersiz sansürlerine karşı yaşam mücadele vermektedir.

Artık sansürlere bir son verilmesini istiyoruz. Türkiye’nin de çağdaş ülkelerdeki gibi ifade ve basın özgürlüğünün evrensel standartlara ulaştığı günleri görmesini diliyoruz. Büyük bir ekonomik girdabın içinde kıvranan basın sektörünün bu girdaptan çıkması adına kalıcı ve ciddi önlemler alınmasını arzuluyoruz.

Unutulmamalıdır ki;

Basını ekonomik ve siyasi sansürle kuşatılan milletler, prangaların gölgesinde yaşarlar. Katılımızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.”

Daha sonra ÇGC Başkanvekili Saygıdeğer ve Adana Barosu Başkan Yardımcısı Av.Miyesser Ersalan Önenli ile genç gazeteciler tarafından Basın Anıtı’nda bulunan Özgürlük Meşalesi yakıldı.

Etkinliğe katılan gazetecilerin toplu fotoğraf çekiminin ardından tören sona erdi.

Törene; Adana Barosu Başkan Yardımcısı Av.Miyesser Ersalan Önenli de katıldı. Av.Önemli yaptığı açıklamada; 24 Temmuz 1908 tarihinin basından sansürün kaldırıldığı tarih olduğunu belirterek, “Günümüzde mesleklerini yaptıkları için tutuklanan, “rahatsız edici yazılar yazdıkları için” bir telefonla işlerine son verilen gazetecilerin ve basın çalışanlarının olduğunu görüyoruz. Mezara konulmak istenen gazetecilik mesleği, iletişim çağında sosyal medya mecrası ile yeniden hayat bulmaya çalışmaktadır.

Yeni haber mecralarının artması ve bu özgürlük alanının gelişmesine dair umutlar, bugün kutladığımız bayramı anlamlı kılmaktadır. Habere ulaşma ve haberi okuyucuya ulaştırma çabalarında daha özgür ve sansürsüz yarınlar dileklerimizle, tüm basın emekçilerinin 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı kutlu olsun!” dedi.

 

Bunları da Okuyabilirsiniz

KOZAY, BAŞKANLAR SÖZLEŞMESİ’Nİ İMZALADI

Avrupa Birliği’nin iklim ve enerji hedeflerine ulaşılması için belediye başkanlarının katılması ve desteklenmesi amacıyla Avrupa …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir