“50 MİLYON İNSAN GIDA KITLIĞININ EŞİĞİNDE”

Seyhan Belediyesi, Seyhan Kırsal Kalkınma Meclisi ve Seyhan Kent Konseyi ortaklığında gerçekleştirilen “Ortak Geleceğimiz İçin Gıda ve Çocuk” söyleşisinde dünyadaki gıda üretimi, gıda kıtlığı, beslenme sorunu ve çocuklara daha iyi bir dünya, daha sağlıklı bir gelecek bırakmak için neler yapılabileceği konuşuldu.

“TEHLİKE KARŞISINDA HERKES EŞİT”

Selman-ı Pak Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşinin açış konuşmasını yapan Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, dünyanın çok önemli bir süreçten geçtiğinin altını çizdi. Covid-19 salgınının tüm dünya açısından bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Akay, Covid-19’dan en zengininden en fakirine, en yetkilisinden en sıradanına kadar herkesin nasibini aldığını söyledi. “Tehlike karşısında herkes eşit” diyen Akay, salgının gıda ve beslenme konusundaki sorunlarını daha görünür hale getirdiğini vurguladı.

“BİZLER HAZIRIZ”

Yaşanan sorunların çözümünün; bir iradenin var olan duruma ‘dur’ demesi ve her alandaki disiplinlerin birlikte çalışmasıyla mümkün olabileceğine dikkati çeken Başkan Akay, “Bizler buna hazırız. Kurum olarak, demokratik kitle örgütleri, meslek örgütleri olarak hazırız. Seyhan Belediyesi olarak gıdaya erişimi kolaylaştıracak tarımsal çalışmalar ve aynı zamanda gıda israfını önleyecek çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Hem insan sağlığını koruma açısından, hem iklim değişikliğini ve dünyanın kirlenmesini hesaba katarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugünkü çalışma bir başlangıç olacak” diye konuştu.

“50 MİLYON İNSAN GIDA KITLIĞININ EŞİĞİNDE”

Söyleşinin kolaylaştırıcılığını yapan Prof.Dr. Gülseren Ağrıdağ, dünyadaki gıda yetersizliğinin git gide artan bir sorun olduğuna dikkati çekti. Ağrıdağ, “2019’da 53 ülkenin öyle bir sorunu vardı. 2022’de 82 ülkenin böyle bir sorunu var. Gıda krizine giriyoruz. 45 ülkede 50 milyon insan gıda kıtlığının eşiğinde. 2 milyar insan dünyada mikrobesin yetmezliğiyle karşı karşıya. Bunlardan biri iyot eksikliği. İyot annede yetersizse gebeliği düşükle sonuçlanıyor. İyodu biraz yeterliyse ve bebek doğarsa bu sefer doğan bebekte iyot yetmezliği oluyor” diyerek gıda sorununun geldiği boyutu aktardı.

“DÖRT BÜYÜK SORUN DÜNYAYI TEHDİT EDİYOR”

Dünyadaki dört büyük sorun alanı olduğunu dile getiren Gıda Mühendisi Bülent Şık, bu alanları “iklim değişikliği, toksik kimyasal maddeler, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistemlere hayatiyet kazandıran fiziki varlıkların kaybı” olarak sıraladı. Şık, “Bu dört ana sorun gıda üretiminde verim kaybı olarak kendini gösteriyor.  Çok basit bir nedeni var. Gıda maddesi dediğimiz her şey bir canlı türü. Onların da sağlıklı olması havanın, suyun, toprağın temizliğine bağlı.  Bir diğer kritik sorun ise yeterli miktarda üretseniz bile gıdanın besin düzeyi az olduğu için ciddi bir problem açığa çıkıyor. Önümüzdeki dönemde canlılarda hastalıklara neden olacak yeni patojenler ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

“GIDA VE TARIM ARTIK EGEMENLİK VE SAVAŞ ALANI”

CHP PM Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, günümüzde gıda ve tarımın küresel düzeyde bir egemenlik ve savaş alanı haline geldiğini söyledi. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın gıda açısından da değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Sarıbal, “Ukrayna bugün dünyanın en önemli üretim kaynaklarından biri. Hububatın yüzde 30’u oralarda yetiştiriliyor. 2.2 milyar ton hububat üretilen dünyada 25 milyon tona ihtiyaç duyuldu ve nasıl çaresizlik içerisinde kalındı? Çünkü bizim gibi az gelişmiş yoksul ülkelerin tüm üretimine müdahale edildi. Üretmememiz için her şey yapıldı. Açlıkla, yoklukla sınanan bir toplumla karşı karşıyayız. Büyük bir sınav içerisindeyiz. Elbette bunu değiştirebiliriz. Bunun için yeni bir iradeye, yeni bir politikaya, kamucu bir yaklaşıma ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

CHP Adana milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer, Müzeyyen Şevkin, meclis üyeleri, muhtarlar, oda başkanları, akademisyenler  ve yurttaşların katılımıyla gerçekleştirilen söyleşinin ardından Bülent Şık kitaplarını imzaladı.

Bunları da Okuyabilirsiniz

İÇMİMARLAR ODASI, TÜRKİYE SEKTÖRÜNÜ ADANA’DA BULUŞTURDU

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İçmimarlar Odası Adana Şubesi, ‘Üye-Sektör Buluşmaları’ kapsamında Adana …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir