CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, son günlerde artan ve İstanbul’da iki çocuğun ölümüne neden olan kızamık vakalarını Meclis gündemine taşıdı. Türkiye’de kızamık vakası sayılarının endişe verici boyutlara ulaştığını kaydeden Bulut, “Sağlık Bakanlığı kızamık vakaları ile ilgili verileri Covid 19 vakalarında olduğu gibi saklıyor. Bakanlık, verileri saklamak yerine vakit geçirmeden önlem almalıdır” dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, son günlerde artan kızamık vakalarını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca2nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, “Sağlıkta Dönüşüm Programı” adı altında Anayasal bir hak olan sağlığın özelleştirildiğini, birinci basamak sağlık hizmetlerinin tüm toplumu kapsayan, koruyucu, tedavi edici anlayışından vazgeçildiğini bildirdi. Bulut, aile hekimliğinin sadece ilaç yazımı ve muayene işlemleri yapan tedavi edici hekimlik düzeyinde kaldığına işaret etti.
VAKA SAYILARI ENDİŞE EDİCİ BOYUTTA
Aşının bulaşıcı hastalıkların önlenmesindeki en büyük araç olduğunu kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
“Ancak, Sağlık Bakanlığı, Aile Hekimliği uygulamasına geçişle birlikte kızamıkla mücadele stratejisini de değiştirmiş, bağışıklama hizmetlerini başvuruya dayalı hale getirmiştir. Söz konusu durum bağışıklama hizmetlerine de büyük bir darbe vurmuştur. Her yaşta görülebilen ve ölümcül olan kızamık, aşılama yoluyla kontrol altına alınan bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak Türkiye’de vaka sayıları endişe edici boyuta ulaşmıştır.
AVRUPA’DA ÜÇÜNCÜYÜZ
Türkiye, Avrupa’daki kızamık olgu sayılarına göre Rusya ve Tacikistan’dan sonra 457 olgu ile 3. sırada gelmektedir. Bu sayının 343’ü de 2023’ün ocak ve şubat aylarına aittir. Kızamık nedeniyle bu yıl içinde İstanbul’da 2 çocuk hayatını kaybetmiştir. Kızamık hastalığının artış göstermesinin nedeni aşı karşıtlığı ve Suriyeli sığınmacıların kontrolsüz bir şekilde ülkemize giriş yapması gösterilmektedir.
SAĞLIK BAKANLIĞI ÖNLEM ALMALI
Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Bölgesinde yer alan Türkiye’yi, Avrupa Bölgesi için belirlenmiş hedefler doğrultusunda önce 2010 daha sonra 2015 yılına dek kızamık hastalığının sıklığını azaltmaya yönelik çalışmaları yürütmekle yükümlü kılmıştır. Fakat vaka sayısındaki artış bakanlığınızın aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Sağlık Bakanlığı kızamık vakaları ile ilgili verileri Covid 19 vakalarında olduğu gibi saklıyor. Bakanlık, verileri saklamak yerine vakit geçirmeden önlem almalıdır.”
BAKANLIK VERİLERİ GİZLİYOR
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nun CHP’li üyesi Bulut, Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Kızamık hastalığının endişe verici boyutta artmasının nedeni araştırılmış mıdır? Kızamık ile ilgili bakanlığınızın veri paylaşmamasının gerekçesi nedir?
-Salgın hale dönüşme ihtimali güçlenen kızamık vb. bulaşıcı hastalıklar için Bakanlığınız tarafından alınan önlemler nelerdir?
-Son 5 yılda kaç kişi kızamık aşısı olmak için başvurmuştur? Aile Sağlığı Merkezi tarafından aşı yaptırmak üzere başvurmaları istenen kaç kişi bu çağrıya uymamıştır?
-Son 5 yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere ülkemizde, şark çıbanı, kolera, tüberküloz, kızamık gibi salgın hastalıkların görülme sayısı kaçtır? Bu hastalıkların bölgelere ve yaş grubuna göre dağılımı nedir?
-Son 5 yılda kaç kişi kızamık vb. bulaşıcı hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmiştir? Bunlardan kaçı Türk vatandaşıdır?
ARTIŞIN NEDENİ NE?
-Kızamık vakalarındaki artışın aşı karşıtlığı ile bağlantısı var mıdır?
-Kızamık vakalarındaki artış, Suriyeli sığınmacıların Türkiye’ye kontrolsüz girmesiyle bağlantılı mıdır? Bakanlığınızın söz konusu durum ile ilgili önlem almama gerekçesi nedir?
-Şimdiye kadar kaç Suriyeli mülteciye kızamık aşısı yapılmıştır? Kaç Suriyeli sığınmacıda kızamık vb. salgın hastalık görülmüştür?