“Adana kültür sanat merkezi oldu”

 Bu yıl 9.su yapılacak olan Tiyatro Festivali ile ilgili kahvaltılı basın bilgilendirme toplantısı Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Kültür ve Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Toplantıya; Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanvekili ve ÇGC Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir, Başkan Vekili Sefa Saygıdeğer, TSYD Adana Şube Başkanı Engin Kanber, Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Genel Müdürü Hüseyin Orhan, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mahmut Göğebakan, Tiyatro Şube Müdürü Hüseyin Şapkalı, ÇGC Mali Sekreteri Süreyya Uri, Yönetim Kurulu üyeleri Çetin Ulucan ve Mustafa Akköse ile basın mensupları katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Adana’nın adeta festivaller kenti olduğunu belirterek; bu yıl 9.su yapılacak olan Tiyatro Festivali’yle ilgili bilgi vermesi için Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Genel Müdürü Hüseyin Orhan’a söz verdi.

Orhan konuşmasında 23-29 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen Altın Koza Film Festivali’yle ilgili bilgi verdikten sonra bu yıl 9.su yapılacak olan Tiyatro Festivali’yle Adana’nın kültür ve sanat merkezi haline geldiğini ifade etti.

ORHAN; “FESTİVALLERİ YAPAN O KENTİN DİNAMİKLERİDİR”

Altın Koza Genel Müdürü Orhan; “Son 2 ayda Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ndeki üçüncü toplantımız ama dördüncü gelişimiz. Altın Koza Film Festivali sırasında etkinliğimizin bir ayağını da burada Nazım Hikmet belgeseli gösterimiyle yaptık. Bu yüzden hem cemiyet başkanımıza hem yönetimine hem üyelerine çok teşekkür ediyoruz. İyi bir festival geride bıraktığımızı düşünüyoruz. Kırk bine yakın salon seyircisi, yüz bine yakın yazlık sinema seyircisiyle, herhalde Türk sinema tarihinin en geniş katılımlı film gösterimlerini gerçekleştirdik. Bu geniş katılımlı salonların dolu dolu olması hem bizleri hem gelen sanatçılarımızı çok heyecanlandırmıştı. Burada ilk yaptığımız toplantıda şöyle bir açıklamada bulunmuştum. (Festivalleri yapan o kentin dinamikleridir) demiştim. Bu dinamiklerle yapacağımız işleri paylaştığımızda; yaptığımız işlerin hem daha iyi tanıtımı yapılmış oluyor hem de katılımın çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu sadece Adana için değil, Türkiye için gurur verici bir etkinliğe, festivale dönüşüyor.

Bunun için hepinize tekrardan çok teşekkür ediyorum. Bugün burada olmamızın sebebi yine Altın Koza gibi önemli bir festival olan benim de çok önemsediğim bir festival. 9.Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı’nın gerçekleştirdiği 9. Tiyatro Buluşması, Şehir Tiyatroları Buluşması’nın en az Altın Koza kadar değerli olduğunu düşünüyorum.

Geçmiş yıllarda bu festival sırasında salonlarımız yine dolu dolu oluyordu. Adana’nın kültür sanat yaşamına çok önemli katkısı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bugün burada olmamızın sebebi de bu tiyatro festivalini ilk olarak sizlerle paylaşıp, festivalimize davet etmek ve sizleri bunun bir parçası haline getirmektir. Geldiğiniz için hepinize tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

GÖĞEBAKAN, “ÇGC EVİMİZ GİBİ”

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mahmut Göğebakan da konuşmasında katılımlarından dolayı basın mensuplarına teşekkür ettikten sonra, Tiyatro Festivali’yle ilgili bilgi verdi.

Göğebakan; Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’yle etle-tırnak gibi olduklarını ve ÇGC’yi kendi evleri gibi gördüklerini söyleyerek, “Sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz açıkçası. Adana’nın kültür ve sanatına yaptıklarımızı en iyi yansıtan ve en iyi şekilde halka duyuran sizlersiniz. Sizlerle birlikte daha güçlüyüz. Genel Müdürüm Altın Koza Film Festivali’nden bahsetti. Altın Koza Film Festivali kadar değerli bir tiyatro buluşmalarımız var. Bu yıl dokuzuncusunu yapıyoruz. 18 Büyükşehir Belediyesi’nin Tiyatro grubu,19 farklı oyun sergileyecek. Sadece bizim Büyükşehir Belediyemiz iki oyun sergileyeceği için on dokuz farklı oyun. 14 Ekim’de başlayacak olan festivalde 5 Kasım’a kadar Adana dolu dolu bir tiyatro izleyecek. Geçen yıl 15 farklı şehir tiyatro grubu, 17 farklı oyunla bizlerle buluşmuştu. Bu 17 oyunların tamamı kapalı gişe oynadı.

18 farklı şehir tiyatrosu grubunu Adana’da buluşturarak, siz Adanalı seyircilerle, sanatseverlerle buluşturmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Şehit Tiyatroları, Adana’nın vizyonuna, marka değerine, yeni bir marka daha katacak diye düşünüyorum. Çünkü sanat bir şehrin marka değerini yukarı doğru ivmesini yükselten bir şey.

Adana’da son beş yılda başkanımızla birlikte artık Adana kültürüyle, sanatıyla, festivaliyle, karnavalıyla ve tiyatrolarıyla anılan bir şehir olma yolunda hızla ilerliyor. Burada da en büyük katkı, en büyük emek siz değerli basın emekçilerinin, sizin değerli katkılarınızla bu gündem olma karşılık bulmaya devam ediyor açıkçası. Biz Adanalı dostlarımızı, sanatseverleri 14 Ekim’den itibaren Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda, bu tiyatro karnavalına bekliyorum” diye konuştu.

ŞAPKALI, “ADANA’NIN MARKA DEĞERİNİ YÜKSELTMEK. İSTİYORUZ”

Tiyatro Şube Müdürü Hüseyin Şapkalı da yıllarca tiyatronun içerisinde olduğunu, oyuncu olarak, sahne amiri ve organizatör olarak tiyatro içerisinde bulunduğunu dile getirdi.

Şapkalı, “Ben tiyatronun içerisinden geliyorum. Tiyatronun bir parçasıyım. Tiyatro; kültür sanat dünyamızda önemli bir yer tutuyor. Adana sanat olarak da çok önemli bir yerde. Birçok önemli isim Adana’dan, Şehir Tiyatrolarından geçtiğini söylüyor.

Adana böyle bir şehir. Yazarlarıyla, şairleriyle, sanatçılarıyla çok önemli. Biz de Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Şubesi olarak bu çıtayı daha yükseğe taşımak istiyoruz. Bir telefonla tiyatro festivali düzenliyoruz. Talep ettiğimizde bizi ikiletmiyorlar. Israr etmiyoruz, hatta (biz de gelelim) diye ısrar edenler oluyor. Talep yoğun olduğu için reddettiğimiz iller bile oldu. Biz buraya sadece tiyatrocuları getirmiyoruz. Tiyatroya yıllarca emek vermiş, yolu Adana’dan geçmiş ünlü tiyatrocuları – sinemacıları da getiriyoruz.

Bütün başkanlarımızın da söylediği gibi Adana’mızın bir marka değeri var. Sanatta önemli bir marka Adana. Bu marka değerini daha yukarı taşımak için sinemanın, tiyatronun, Adana’nın gelmiş-geçmiş ünlü eleştirmenlerini, yazarlarını davet ettik. Adana sanat şehri. Bu sanat şehrini yukarı taşımak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz, elimizden geleni yapıyoruz.

14 Ekim 2024 Pazartesi günü İstanbul’da başlayacak olan gösterimiz, 5 Kasım’da Mersin Gösterimine kadar devam edecek. Eminim çok güzel bir süreç işleyecek.

Tiyatroyu da Adana’daki sanatseverlerle buluşturmaktan dolayı çok mutluyuz. Tiyatro Festivali’nin her kesime tanıtılabilmesi, duyurulabilmesi açısından yaptığınız destek için Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ne çok teşekkür ediyorum.

18 farklı şehir tiyatrosu 19 oyun sergileyecek ama yaklaşık 30 tane müracaat oldu. Bazılarını elemek zorunda kaldık. Bazıları bize küsmüş, kırılmış olabilir ama seneye onları telafi edeceğiz. Çünkü zaman problemi var Maalesef Adana’da bir salonumuz var. Keşke birkaç salonumuz daha olsa. Biz bunu 30 hatta 35’e çıkararak şehrin genneline dağıtabilsek çok iyi olurdu.. Maalesef öyle bir imkanımız olmadığı için bazılarını elemek zorunda kaldık. Onlara da önümüzdeki yıl davet edeceğimizi söyledik ama gerçekten de Adana’nın ismini duyunca tiyatro müdürlükleri ya da tiyatro şehir tiyatroları Adana’ya gelmek için can atıyorlar. Bunu; Adana’nın tiyatroya ve sanata verdiği bir önemin göstergesi olarak görüyorum” şeklinde konuştu.

Bunları da Okuyabilirsiniz

Yumurtalık’ta her mahalle tertemiz oluyor

Yumurtalık Belediyesi, her mahallede adım adım temizlik yapıyor. Hijyene, insan sağlığına, doğaya ve çevreye büyük …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir