Türkiye’nin ham yağ açığının giderilmesinde önemli bir yere sahip olan “doğanın sarı gelini” ayçiçeğinin hasadı Çukurova’da başlıyor.
Ayçiçeği yağının yok sattığı, marketlere hücum edildiği ve yurtdışından gelen gemilerin yolunun gözlendiği günlerin geride kaldığını belirten Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, taban fiyatın 14 TL olması gerektiğini bildirdi.
Doğru, Türk çiftçisinin alın teriyle ürettiği ayçiçeği mahsulünün piyasaya gireceğini ancak, piyasada oluşturulmak istenen fiyatın çiftçiyi üzdüğünü belirterek, “Ham yağ açığı olan ülkemizde ayçiçeği ekilişini ve verimini arttırmalıyız. Bunun tek yolu da çiftçimizin emeğinin karşılığını alabilmesinden geçmektedir” dedi.
Yemeklik yağ sanayinde olduğu kadar, kimya, kozmetik, boya, motor yağı, biyodizel, hidrolik yağ, sabun, cila, yem ve plastik sanayinde de önemli bir hammaddesi olan ayçiçeği fiyatının geçtiğimiz yıllarda buğdayın yaklaşık iki katı çivarında olduğunu anımsatan Mutlu Doğru, “Bu yıl da en az net 14 TL olmalı ki çiftçi ayçiçeğinden kazansın ve seneye daha çok eksin” ifadelerine yer verdi.
Mutlu Doğru, Adana’nın Türkiye’nin toplam ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu gerçekleştirdiğini, özellikle kıraç arazilerde buğday yerine alternatif ürün olarak tercih edildiğini ve bölgede geçen yıl 160 bin ton ayçiçeği hasat edildiğini belirterek, şöyle devam etti;
“Bu yıl Adana genelinde 170-180 bin ton civarında bir rekolte tahmin ediyoruz. Çiftçimiz; üretim artışı için ayçiçeği alımı yapan kooperatif ve birliklerin bir an önce avans fiyatı açıklamalarını, ayçiçeği primlerinin de buğdayda olduğu gibi 1 TL’ye yükseltilmesi bekliyor.”