Adana Eczacı Odası (ADEO), “Eczane İşletmeciliğinin Dünü Bugünü ve Yarını” konulu söyleşi düzenledi. Söyleşiye ÇÜ. İ.İ.B.F, İşletme Bölümü Muhasebe ABD Başkanı Prof. Dr. Turgut Çürük konuşmacı olarak katıldı.
ECZ. HAKAN DENİZ, “İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ (İFK)’NIN GÜNCELLENMESİ ELZEMDİR”
Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ’ın da katıldığı Adana Eczacı Odası’nda gerçekleştirilen söyleşinin açılış konuşmasını yapan ADEO Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Hakan Deniz, “Halkın sağlık danışmanı olan biz eczacılar sürekli yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Sağlık sistemi içerisindeki olumsuzluklar, eczacı ve eczacılıkta yaşanan sıkıntılar bir kenarda dursun. Eczanelerimizde kendimiz çalıştığımız gibi yardımcı eczacı ve eczane teknikeri çalıştırıyoruz. Çok çeşitli yan maliyetlerimiz olmaktadır. Hem sağlık kuruluşu hem de işletme olan eczanelerimizin gelir gider, kâr marjını konuşup hem de önümüzdeki günlerde bizleri neler bekliyor onları masaya yatıracağız. Bu süreçte İlaç Fiyat Kararnamesi (İFK)’nın güncellenmesi elzemdir. Değerli bilgilerini bizlerle paylaşacak olan hocamıza ve geldiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyorum” dedi.
PROF. DR. TURGUT ÇÜRÜK, “RASYONEL OLMAK LAZIM”
“Bir işletmede kâr’a değil kârlılığa bakmak lazım” diyerek sunumuna başlayan ÇÜ İ.İ.B.F, İşletme Bölümü Muhasebe ABD Başkanı Prof. Dr. Turgut Çürük, “İşletme işlettiğimizin farkında olmalıyız. Bu konuda rasyonel olunmalıdır” diyerek katılımcı eczacılara net kâr’ı hesaplayabilmek için tüyolar verdi.
BİR İŞLETME OLAN ECZANENİN KÂR ETMESİ VE KÂRLILIĞINI SÜRDÜRMESİ GEREKİR
Bir eczacının sahip ve mesul müdürlüğünde, Kanuna göre açılmış sağlık hizmeti sunan, faaliyetini sürdürebilmesi için kâr elde etmek zorunda olan, sağlık kuruluşu olduğunun altını çizen Prof. Dr. Turgut Çürük, “Tıbbın ayrılmaz bir parçası olan eczacıların var oluş nedeninin topluma sağlık hizmeti sunmak olduğu tartışmasız bir gerçektir. Ancak, eczacıların sahip olduğu eczaneler bir ticari işletmedir ve eczanelerde sunulan sağlık hizmetlerinin etkinliği, eczanelerin rasyonel bir işletme gibi yönetilmesiyle doğrudan ilişkilidir. Topluma sağlık hizmeti sunmayı öncelikle amaç edinen eczanelerin bu hizmetlerinin sürekliliği, yaşamlarını devam ettirmelerine bağlıdır. Bunun da sağlanması için, bir işletme olan eczanenin kâr etmesi ve kârlılığını sürdürmesi gerekir.” diye konuştu.
Merak edilen soruların yanıt bulmasının ardından ADEO Başkanı Ecz. Yalbuzdağ, Prof. Dr. Turgut Çürük’e teşekkür ederek günün anısına hediye verdi.