AOSB’NİN ÇEVRECİ PROJESİ TÜRKİYE’DE BİR İLK…..

Teknolojiyi en üst seviyede kullanan ve günceli yakalayarak sanayicilerine hizmet yelpazesini çeşitlendiren Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, geleceğin sürdürülebilir dünyası için bir katkı daha sundu. Bölge tarafından geliştirilen ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından onaylanan yazılım ile firmalar artık sera gazı emisyonlarını güvenilir bir şekilde hesaplayabiliyor.

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) Başkan Yardımcısı Bekir Sütcü, konuya ilişkin açıklamasında, Türkiye’de ilk doğrulanan yazılımın önemine vurgu yaptı.

Başkan Sütcü, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi olarak, sanayicilerin dünyadaki rakipleriyle eşit şartlarda rekabet etmelerini sağlamak ve yeşil dönüşümün hızına ayak uydurmalarını kolaylaştırmak için her alanda yanlarında olmaya özen gösterdiklerini, AOSB CES Projesi’nin de bu çabalarının bir parçası olduğunu ifade etti.

Avrupa Yeşil Mutabakat süreci, Paris İklim Anlaşması ile birlikte şirketlerin karbonsuzlaşma adımları atmasını zorunlu hale getirdiğini anımsatan Başkan Sütcü, “Ülkeler, belirli tarihlere kadar emisyon miktarlarını azaltma hedefleri koydular. Örneğin, Türkiye 2050 yılına kadar Net ‘’0’’ (sıfır) Karbon taahhüdünde bulundu. Benzer şekilde, diğer Avrupa ülkeleri de bu yönde taahhütlerde bulundular. Bu bakımdan, şirketlerin emisyon kaynaklarını belirlemesi ve buna göre politikalar oluşturması büyük önem taşıyor” dedi.

YAZILIMIN ÖNEMİ

Bireysel ihtiyaçların giderilmesinden geniş çaplı endüstriyel faaliyetlere kadar birçok aktivitenin merkezinde fosil yakıtların yer aldığını belirten Başkan Sütcü, yazılımı gerçekleştirmekteki amaçlarına dikkati çekerken şu bilgileri paylaştı:

“Birçok fosil yakıt çeşidi, erişimlerinin kolaylığı nedeniyle günümüzde de yoğun miktarlarda tüketilmektedir. Fosil yakıtların kullanımı sırasında ise küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi sorunların en önemli kaynağı konumundaki sera gazı açığa çıkıyor ve açığa çıkan bu  sera gazının miktarı da karbon ayak izini ifade ediyor. Üretim süreçlerinin çeşitliliği ve emisyon kaynaklarının fazlalığı, hesaplamalarda zorluklar yaratabiliyor. İşte tam bu noktada, Adana Organize Sanayi Bölgesi olarak, firmalarımızın bu ihtiyaçlarını gidermek ve fark yaratmak için hayata geçirdiğimiz AOSB CES projesi ile firmalarımız artık sera gazı emisyonlarını güvenilir bir şekilde hesaplayabiliyor.”

AOSB CES YAZILIMI HAKKINDA

AOSB CES Projesi; 14064-1 kurumsal karbon ayak izi hesaplamasına uygun olarak tasarlandı ve TSE tarafından onaylanmış Türkiye’deki ilk yazılım oldu. Bu yazılım, emisyon faktörleri, net kalorifik değerler ve yükseltgenme faktörleri gibi önemli verileri otomatik olarak hesaplıyor. Böylece firmalar, danışman firmalara gerek kalmadan sera gazı emisyonlarını güvenilir bir şekilde hesaplayabilir.

AOSB CES yazılımı, kullanıcı dostu arayüzüyle kolayca kullanılabilir ve IPCC, DEFRA gibi global verileri kullanarak emisyon hesaplamalarını yapıyor.

Bu yazılım, firmaların karbon nötr olma yolunda koydukları hedeflere emin adımlarla ilerlemelerini sağlıyor. Ayrıca, emisyonların kategorisel sınıflandırılması ve grafiksel sunum imkânı sayesinde, hangi emisyon kaynaklarının daha yüksek olduğunu görmek ve azaltım için öncelik vermek mümkün olabiliyor.

Kullanıcılar; AOSB CES yazılımı ile enerji tüketimi ve üretim kıyaslamalarını kolayca yapabilip, sürdürülebilirlik raporlamalarında kullanılabilecek formatta emisyon değerlerini belirleyebiliyor. Yazılım, belirsizlik hesaplama, önemlilik değerlendirmesi ve çeşitli raporlama formatları gibi birçok avantaj sunuyor.

TSE tarafından doğrulanmış ilk yazılım olan AOSB CES, sanayicilere güvenilir ve etkili bir çözüm sunuyor.

Bunları da Okuyabilirsiniz

SEYHAN BELEDİYESİ SPOR OKULLARINDA DURMAK YOK

Seyhan Belediyesi Spor Okulları’nda çalışmalar devam ediyor. Yıl boyu aralıksız devam eden spor okullarında değişik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir