CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde her yıl artış gösteren suda boğulma olaylarını, Sağlık Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi.
Gürer’in, konuyla ilgili alınması gereken önlemleri de soru olarak yönelttiği önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yine TÜİK’i adres gösterdi. Bakan Koca, teknik terimler kullanarak verdiği yanıtta, “ boğulma vakası yaşayan 1840 kişi bulunmaktadır” ifadesine de yer verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde yer yıl artış gösteren deniz, göl, baraj ve kanal gibi alanlardaki boğulma olaylarına dikkat çekmek amacıyla Sağlık Bakanlığına yazılı soru önergesi yöneltti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Son beş yılda suda boğulma sonucu hayatını kaybeden kişi sayısı kaçtır?
Yaş ortalaması nedir?
2021 yılında boğulma vakası kaçtır?
Deniz, göl, baraj, kanal gibi alanlara göre dağılımı ile ilk beş il sıralamasında vefatlar hangi illerde yaşanmıştır?
Boğulma riski yüksek alanlarda uyarı levhaları konması ve ilgili birimlerin önlem alması ile ilgili koordineli bir düzenleme sağlanmakta mıdır?”
TÜİK’İ ADRES GÖSTERDİ
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, istatistiki verilerle ilgili olarak yine TÜİK’i adres gösterdi.
Bakan Koca ayrıca teknik terimler kullanarak verdiği yanıtta, “2021 yılında “Suda Boğulma – V90, T75.1, Y21, W67, W68, W69, W70, W73, W74” tanısı almış ve yaşayan 1.840 kişi bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, boğulma olaylarında özellikle çocuk denilecek yaşlardaki gençlerin kanal ve göletlerde yaşamlarını yitirdiğine dikkat çekerek, “Bu soru önergesini, boğulma olaylarına dikkat çekmek ve önlenme için alınan ya da alınacak tedbirleri belirlemek için verdik. Ancak Sayın Bakan, TÜİK’i adres göstermiş, ancak güncellenmemiş olan TÜİK verilerinde ise gerçek bilgilere ulaşılamamaktadır” dedi. Gürer”2022 yılı ilk 7 ayında İçişleri Bakanlığı, 2022 yılında meydana gelen 476 suda boğulma olayında 244 kişin hayatını kaybettiği, 287 kişinin kurtarıldığı açıklamıştı. Bakan Koca ise güncel ölüm rakamını vermezken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de her yıl ortalama 643 kişi boğuluyor.
Ancak denizler hariç su kanalı, baraj, dere göller de hesaba katıldığında Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre bu sayı yılda ortalama 900 kişiye çıkıyor.” Dedi.
HER TÜRLÜ TEDBİR ALINMALI
CHP Milletvekili Ö.Fethi Gürer, boğulma olaylarının önüne geçilmesi için alınması gereken önlemler olduğuna da işaret ederek, bu konuda her türlü tedbirin ilgili birimler tarafından alınması gerektiğini, özellikle sulama kanalları ile bazı denizlerde dikkat çeken sayılara erdiğini ifade etti. Gerekli önlemler alınması ile kayıpların azalabileceğini söyleyen Gürer, “Canlar yanıyor. Acılar yaşanıyor. Özellikle yaz sıcağında akarsular ve denizler serinleme noktası haline geliyor. Bu konuda önlemler arttırılmalıdır” dedi.