CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yüzlerce kişinin ölümüne neden olan sahte alkolden, son 2 yıl içinde 21 kişinin de görme yetisini kaybettiğini açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda kullanımı artan sahte alkol nedeniyle hayatlarını kaybeden ya da görme özelliğini kaybeden vatandaşlarla ilgili sayısal verilerin açıklanması istemiyle, Sağlık Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, 2021 ve 2022 yılında ülkemizde sahte alkol vakaları nedeniyle vefat eden kişi sayısı kaçtır?
Sahte alkol nedeniyle ani komaya giren ve görme yetisini kaybeden kişi sayısı kaçtır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi.
CHP’li Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sahte alkol nedeniyle ölen vatandaşlarla ilgili sayısal veriler konusunda TÜİK’in adres gösterdi.
Bakan Koca, 1 Ocak 2021 ve 30 Kasım 2022 tarihleri arasında, sağlık kuruluşlarında “T51.1 – Metanolün ToksikEtkisi” tanısı alan ve hastaneye giriş yapılan tarih ve saat baz alınarak 72 saat içerisinde körlük tanısı alan 21 kişinin olduğunu açıkladı.
Bakan Koca, aynı süre içerisinde yoğun bakımda yatan hasta sayısının ise 456 olduğunu belirtti.
GÜRER: “VERGİ VE AŞIRI ZAM SAHTE ALKOL ÜRETİMİNE YOL AÇTI”
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise alkol kullanımının bir tercih meselesi olduğuna dikkat çekerek, “Kişinin alkol kullanıp, kullanmaması kendi tercihidir. Sağlık açısından tüketilmesinde uzmanlar risk belirtse de birey yaşam biçiminde tercihini belirleme özgürlüğüne sahiptir. O nedenle alkol tercihi de bireye ait bir tercihtir. Buna karşın Cumhurbaşkanı alkol kullanımı azaltmak düşüncesi ile alkol olarak tanımlanan içki fiyatlarına fahiş zam ve vergi koydu. Bu nedenle son yıllarda, alkol ürünlerinin fiyatlarının önemli ölçüde artması nedeniyle çok sayıda sahte alkol üretimi ile ilgili vakalar kamuoyuna yansıdı. Bazı vatandaşların kendi alkolünü kendisi üretmeye başladı. Yılbaşı karşılanırken alkol kullanımının arttığı da bir gerçek. Bu nedenle yılbaşı öncesi sahte alkol ile ilgili önlemlerin artırılmadır” dedi.
Yeni yıl öncesi sahte içkiye dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, İçişleri Bakanı beş yılda 228 olguda ölüm sebebinin metil alkol zehirlenmesi olduğunu , bunların ne kadarının sahte içki kaynaklı olduğu konusunda ayrım yapılamadığını yazılı soruma verdiği yanıtta ifade etmişti. Bu bağlamda sahte alkol; insan canı için ciddi tehlike yaratan, özellikle görme kaybına sebebiyet vermesi, sağlık sorunlarına yol açması gibi olumsuzlukların yaşanmaması için piyasada bulunmasının önlenmesine yönelik alınan önlemler artırılmalıdır. Etil ve metil alkollere hem kimyasallar hem bir takım aromalar katarak damıtma suretiyle şişeleme yapıldığını İçişleri Bakanı yapılan operasyon sonrası da dile getirmişti. Varlığı bilinen bir soruna karşı ülke genelinde tedbirlerin yılbaşı öncesi artırılması can kayıplarını önleyecektir” diye konuştu.