Bilgiç, “Tarım ürünlerinde fiyat belirsizliği ortadan kalktı”

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, Ayçiçeği, mısır gibi tarım ürünlerinde fiyat belirsizliğinin ortadan kalktığını belirterek yatırımcıların önünün açılabilmesi için bankalarında faiz oranlarını makul seviyeye çekmesi gerektiğini söyledi.

BAĞIŞ, “TÜRK UNU YAKLAŞIK 160 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR”

Adana Ticaret Borsası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısını açan Meclis Başkanı Osman Bağış, yaptığı açılış konuşmasında “Türkiye dünyadaki un ihracatındaki ilk sırasını korumaktadır. Türkiye, dünya tahıl ve un ticaretinde stratejik öneme sahiptir. Unumuzu Uzakdoğu, Afrika, Ortadoğu ve Amerika’nın içerisinde yer aldığı yaklaşık 160 ülkeye ihraç ediyoruz. Tahıl Koridoru Anlaşması ile Rusya ve Ukrayna’dan yılda 8-9 milyon ton buğday ithal etmek yolu ile un ihracatında istenen hedeflere ulaşılmaktadır.” dedi.

BİLGİÇ, “BANKALAR FAİZ ORANINI MAKUL SEVİYEYE ÇEKMELİDİR”

Tarım ürünlerinde fiyat belirsizliğinin ortadan kalktığını söyleyen Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç yaptığı aylık değerlendirme de “Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 13’e indirdi. İş hayatı bundan faydalanabilecekse güzel bir uygulama. İş hayatının önünü açabilecek, yatırımı-istihdamı canlandıracaksak bütün bankalar Merkez Bankasından aldıkları faizi oranını makul seviyede iş insanlarına kullandırmaları lazım. Bankalar iş dünyasına kazandırırlarsa kendileride kazanır. Bu ülke hepimizin. Hep birlikte katkı koyarak ülkemizi kalkındırmalıyız.”

FİYAT BELİRSİZLİĞİ ORTADAN KALKTI

Başkan Bilgiç, “Ayçiçek bölgemiz için katma değeri yüksek bir ürün olduğu gibi Türkiye’nin ihtiyacı olan bir üründür. Temmuz ayı sonlarında başlayan hasad Ağustos ayı itibariyle bitecek. Ciddi manada yağ ve küspe ithalatımız var. Bölgemizde ve ülkemizde üretimi ne kadar çok artarsa ülkemizin menfaatine olur. Bu yıl verimlilik ve fiyat olarak ayçiçekte iyi bir dönem yaşadık. Mısır üretimide bölgemizde artarak devam ediyor. Bu yıl sekiz yüz bin dekarın üzerinde mısır ekildi. Beklentimiz bir milyon iki yüz bin tonun üzerinde. Adana bir dönem iki milyonun üzerinde mısır üretimi ile rekorlar kırıyordu. Ancak üretim alanının yaklaşık yüzde 25-30’u narenciye ekim alanına döndü. Alternatif ürünler arttı. Cumhurbaşkanımızın 5.7 TL olarak açıkladığı mısır fiyatı belirsizliği ortadan kaldırdı. Üreticilerimiz ve üyelerimiz için bereketli, hayırlı ve uğurlu bir sezon olmasını diliyorum. Adanamızdaki Lisanslı Depolarda 500 bin ton mısır alacak boşluk var. Üreticilerimiz ürünlerini TMO ve Lisanslı Depolarda en iyi şekilde değerlendirebilirler.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından meclis gündem maddelerine geçildi.

Bunları da Okuyabilirsiniz

İÇMİMARLAR ODASI, TÜRKİYE SEKTÖRÜNÜ ADANA’DA BULUŞTURDU

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İçmimarlar Odası Adana Şubesi, ‘Üye-Sektör Buluşmaları’ kapsamında Adana …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir