Bor Kütüphanesi’ndeki 589 el yazması eser, Konya’da muhafaza ediliyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesindeki Halil Nuri Yurdakül kitaplığından 20 yıl önce Konya Selçuk Üniversitesi’ne götürüldüğü söylenen el yazması eserlerin akıbetinin açıklanması için Kültür ve Turizm Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Bor İlçe Kütüphanesi’nden Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğüne 589 yazma eser ile 4 bin 565 nadir matbu kitap getirildiğini açıkladı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yönelttiği yazılı soru önergesinde, yaklaşık 20 yıl önce, Konya’ya götürüldüğü belirtilen Bor Halil Nuri Yurdakul Kitaplığındaki el yazması tarihi eserlerin akıbetinin açıklanmasını istedi.

Gürer, önergesinde şu soruları yöneltti:

“Niğde İli Bor İlçesi Halil Nuri Yurdakul Kitaplığından yaklaşık 20 yıl önce alınarak Konya Selçuk Üniversitesi’ne götürülen el yazması tarihi eserlerin tanzimi ve güncelleştirilerek değerlendirilmesi sağlanmış mıdır?

Osmanlı döneminde Asumani Medresesi Kurucusu Asumani Fettullah Efendi’ye ait Divan bu eserler arasında mevcut mudur?

El yazması Osmanlı dönemi eserlerinin günümüz Türkçesine çevrilmesi sağlanmış mıdır?

Üniversiteye Niğde Bor ilçesi Kütüphanesinden aktarılan eser sayısı kaçtır?”

ESERLER KONYA’DA İKLİMLENDİRME KONTROLLÜ 

DEPOLARDA MUHAFAZA EDİLİYOR 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, eserlerin fiziksel temizliklerinin yapıldığını ve tamamının dijital ortama aktarıldığını belirtti. Bakan Ersoy, eserler iklimlendirme kontrollü depolarda muhafaza edildiğini, onaranları ve kataloglama çalışmalarının ise sürdüğünü anlattı.

ASUMANİ FETHULLAH EFENDİ’YE AİL ESER BULUNAMADI 

Gürer’in soru önergesiyle gündeme getirdiği farşça divanı olduğu bilinen ancak eser ile ilgili bir  kaydı bulunamayan  Asumani  Medresesi sahibi Bor’lu Fethi Efendiye  ait esere bu kitaplar arasında rastlanıp rastlanmadığı yönünde soruya da herhangi bir esere rastlanmadığını açıklayan Bakan Ersoy, “Eserlerle ilgili tahkik/tercüme gibi faaliyetler araştırmacılar tarafından yapılmakta olup kurumumuzda bibliyogratif künyeleri hazırlanmaktadır” açıklamasında bulundu.

4565 NADİR MATBU KİTAP 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bor İlçe Halk Kütüphanesinden, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğüne gelen toplam yazma eser sayısının 589, nadir matbu kitap sayısının ise 4565 olduğunu belirtti.

ESERLERİN GÖRÜNTÜLERİNİN KOPYASI BOR KÜTÜPNANESİ’NDE 

Bakan Ersoy ayrıca, yazma eserlere ait görüntülerin bir kopyasının 2009 yılında Bor İlçe Halk Kütüphane Müdürlüğüne verildiğini de sözlerine ekledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bölgede tarihin izlerini taşıyan ve Bor ilçesinden Konya iline taşınan  bazısı el yazması kitap ve belge  eserlerden günümüz Türkçesine çevrilerek  basılı kaynak belge olarak Bor ve il kütüphanesinde de yer bulmasının sağlanmasını istedi. Gürer bu belgeler içinde  günlük yaşam, folklor, kültür  ve bölgede insanların ticari ilişkileri ile milli mücadele sürecine ait varsa eserlerin öncelikle bu yönde değerlendirilmesi gerektiğini de ifade etti.

Bunları da Okuyabilirsiniz

“Karataş-KKTC feribot seferleri hayata geçirilmelidir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 2006 yılında Bakanlar Kurulu’nca ‘Kültür ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir