CHP’li Bulut: Türkiye Kayıp Çocuklar Ülkesine Döndü

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, son 7 yıldır TÜİK’in kayıp çocuklar ile ilgili adli istatistik yayınlamadığını belirtti. Türkiye’nin adeta kayıp çocuklar ülkesine döndüğünü kaydeden Bulut, “En son 2016 yılında açıklanan TÜİK Adli İstatistik verilerine göre Türkiye’de kaybolan veya kaçırılan çocuk sayısı 104 bin 531’dir. Son 7 yılda kaç çocuk kaybolmuş, bu çocukların kaçı bulunarak ailesine teslim edilmiştir? Bu dönem içinde kaybolan çocukların yaş dağılımı nedir?” diye sordu.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye’nin kayıp çocuklarını Meclis gündemine taşıdı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, “Türkiye’de son yıllarda büyük artış gösteren kayıp çocukların sayısı toplumsal bir yara olarak karşımızda durmaktadır. Kaybolan ya da kaçırılan çocukların büyük bir bölümü bulunamamaktadır” dedi.

7 YILDIR AÇIKLANMIYOR

En son 2016 yılında açıklanan TÜİK Adli İstatistik verilerine göre Türkiye’de kaybolan veya kaçırılan çocuk sayısının 104 bin 531 olduğunu belirten Bulut, 2016-2023 yılları arasında kaç çocuğun kaybolduğu, bu çocukların kaçının bulunabildiğine dair herhangi bir istatistik bulunmadığını kaydetti.

DEPREM SONRASI KAÇ ÇÇOCUK KAYBOLDU?

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler sonrası kaybolan çocukların akıbetinin de bilinmediğine dikkat çeken Bulut, şöyle devam etti:

“Adeta, ‘kayıp çocuklar ülkesine’ dönen Türkiye’de aynı acıyı yaşayan binlerce aile vardır. Yaşanan çocuk kayıplarının temelinde aile içi şiddet, kaçırılma cinsel istismar gelmektedir. Bunların yanında çocuklar, evlat edinmek, cinayet veya organ ticareti, dilendirmek veya uyuşturucu kuryeliği için kaçırılmaktadır. Çocukların kaybolmasını önlemede ve kaybolduklarında onları hızlı bir şekilde bulmada yetersiz kalınması toplumun tüm kesimini tedirgin etmektedir.”

TÜİK NEDEN YAYINLAMIYOR?

CHP’li Bulut, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Çocukların kaybolmasına yönelik TÜİK Adli İstatistik neden 7 yıldır yayınlanmamaktadır?

-Son 7 yılda kaç çocuk kaybolmuş, bu çocukların kaçı bulunarak ailesine teslim edilmiştir? Bu dönem içinde kaybolan çocukların yaş dağılımı nedir?

-Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası depremi yaşayan illerimizde kaç çocuk için kayıp başvurusunda bulunulmuştur? Bu çocuklardan kaçı ailesine teslim edilmiştir?

-Depremler sonrası devletin himayesi altına alınan çocuk sayısı kaçtır?

-Çocukların güvenliğinin sağlanması, olası kaybolmaların önlenmesi, kayıp çocukların daha hızlı bir şekilde bulunmasını sağlamak için alınan tedbirler nelerdir?

 

Bunları da Okuyabilirsiniz

“Lazkiye ve Tartus’taki Aleviler can güvenliği kaygısı yaşıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Suriye’de Lazkiye ve Tartus bölgesinde yaşayan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir