DAİMFED ISLAHİYE DEPREM BÖLGESİNDE

DAİMFED (Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, DAİMFED Başkan Vekili Faruk Bozkurt, DAİMFED Hukuk Müşaviri Av. Selim Aslan ve İslâhiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Türkmen’le birlikte Deprem sonrası bölgeyi gezerek incelemelerde bulundu.

YARA DERİN SORUNLAR ÇOK AĞIR

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu bölgeyi ziyaretinde, “İslâhiye İlçesi depremden sonra adeta yok olmuş durumda. Mahalle sakinleri parklarda, AFAD çadırlarında hayatlarını zor şartlarda idame etmeye çalışıyorlar. Her ne kadar Devletimiz çaba gösterse de felaketin açtığı yaralar derin sorunlar çok ağır. Netice itibarıyla bunların çözülmesi için zamana ihtiyaç var. Tüm bu yaşananlar kâbus gibi. Ancak bundan sonraki çalışmalarda denetimler çok önemli ve bunun ne demek olduğunu İslâhiye’de görüyoruz ve biz yine de söylemeye devam edeceğiz; denetimler çok önemli” dedi.

Karslıoğlu, “Defalarca yetkilileri uyardık, inşaatı yapan firmalar hemen tabelasının yapıştırıyor rezidans diye, ama rezidans demek için bazı kuralların yerine getirilmesi gerekir. Nasıl bir otele yıldızı alırken bazı kurallar varsa, rezidans yapılırken de kurallar vardır. Öyle yaptım, oldu, adı da rezidans diyemezsiniz. Bunun için büyük çabalar verdik, vermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

ÇOK BÜYÜK BİR AFET YAŞADIK, ZARARIMIZ ÇOK BÜYÜK

İslâhiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Türkmen, acılarının çok büyük olduğunu belirterek, Nurdağı’nda çok büyük kayıplar verildiğini dile getirdi. Türkmen; “Bölgede yaşanan depremlerden sonra ilçeler baz alındığında, Türkiye’de en büyük kaybın nüfusa göre orantıladığımız da İslâhiye de olduğunu söyleyebiliriz. Çok büyük bir Afet yaşadık, zararımız çok büyük. Ancak biz büyük bir milletiz, yaralarımızı el birliği ile saracağız. Sanayi ve Ticaret yapısına bu saatten sonra bakarsak tabii ki büyük zarar gördü. İslâhiye ekonomisi, hayvancılık ve tarım üzerine kurulmuştur. Çok büyük işletmelerimiz zarar gördü, ama ne diyelim. Bu bir afet, ölenlerimize başsağlığı, yakınlarımıza da sabır diliyorum” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

MÜTEAHHİTLİK KURUMU ARTIK BİLİNÇLENDİRİLMELİDİR

DAİMFED Başkan Vekili Mehmet Faruk Bozkurt; “Ülke olarak büyük bir felaket yaşadık ve yaraları sarmak için Devlet Millet elele yol almaya çalışıyoruz. Önemli olan bundan sonrasını ve felaketlerden zarar görmemek için yapmamız gerekenler. Öncelikle müteahhitlik kurumu artık bilinçlendirilmelidir. Bu doğrultuda doğru işi ve doğru kurumlarla çalışmak gerekiyor. Önüne gelen artık sektöre girmemelidir. Maalesef sonuç felaket olarak kaçınılmaz oluyor.” Açıklamasında bulundu.

SORUMLULAR GEREKEN CEZAYI ALMALIDIR ALACAKTIR

DAİMFED Hukuk Müşaviri Avukat Selim Aslan açıklamasında; “Deprem sonrası oluşan bilgi kirliliği sebebiyle hukuki süreçlere ilişkin açıklama yapma ihtiyacı hasıl olmuştur. Şehrimize ve depremden etkilenen diğer şehirlere yardım çalışmalarına katılmamız sebebiyle aşağıda ki açıklamalar bugüne sarkmıştır. Yıkılan binalara ilişkin yapı müteahhidinin sorumluluğu bulunmaktadır. Ancak bu sorumluluk şu şekildedir. Yıkılan binanın yapıldığı yılda yürürlükte bulunan mevzuatlara uygun olarak yapılması ve bina yapımında kullanılan malzemelerin nevi, cinsi ve miktarı mevzuata uygun olarak yapılan inşaatlarda müteahhidin sorumluluğu bulunmamaktadır. Yani yapının yapıldığı yılın mevzuatına uygun demir miktarı ve cinsi, çimento miktarı ve cinsi, kat sayısı, statik projesi olan binaların yıkılması veya hasara uğraması sebebiyle müteahhide sorumluluk yüklenemez. Ancak bu müeyyidelerin dışında işleri tespit edilen sorumlular gereken cezayı almalıdır, alacaktır.” ifadelerinde bulundu.

 

 

 

Bunları da Okuyabilirsiniz

İÇMİMARLAR ODASI, TÜRKİYE SEKTÖRÜNÜ ADANA’DA BULUŞTURDU

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İçmimarlar Odası Adana Şubesi, ‘Üye-Sektör Buluşmaları’ kapsamında Adana …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir