“Deprem vergisi olarak toplanan 75 milyar lira nerede?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili tarafından TBMM’ye CHP Grup Önerisi olarak sunulan Deprem Araştırma Önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Depreme karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi ve etkin adım atılması amacıyla verilen önergenin reddi tepki çekti. Büyük acıya neden olan 1999 Marmara Depremi’nden sonra çıkarılan ve ‘Deprem Vergisi’ olarak bilinen düzenlemeye dikkat çeken Barut, “Bu kapsamda bugüne dek yaklaşık 75 milyar lira toplandı. Bu paraların akıbeti ne oldu? Bu paraları ne için, nerelerde kullandınız? Hesap vermek zorundasınız” dedi.

ACILARI PAYLAŞTI

TBMM Genel Kurulu’nda depremle ilgili CHP Grup Önerisi üzerine söz alan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Maalesef son olarak Düzce merkezli meydana gelen deprem, yine yüreklerimizi ağzımıza getirdi. Depremden etkilenen tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı olanlara acil şifalar diliyoruz” diye konuştu.

75 MİLYAR LİRAYI SORDU

Türkiye yüzölçümünün yüzde 42’sinin birinci derece deprem kuşağı bölgesinde bulunduğunu hatırlatan Ayhan Barut, “Bu gerçeğe rağmen yeterli ve etkin önlem alınmadığı için yıllar içinde meydana gelen depremlerde büyük acılar yaşadık. Hala da yaşıyoruz.  Bu depremlerde yaşanan can ve mal kayıpları ülkemizin depreme hazır olmadığını çok acı biçimde gösterdi. Marmara’da 1999 Yılında meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan depremden sonra yaraları sarmak ve etkin önlem almak için çıkarılan, herkesin Deprem Vergisi olarak bildiği düzenleme kapsamında bugüne dek yaklaşık 75 milyar lira toplandı. Buradan tekrar soruyorum bu paraların akıbetine ne oldu? Bu paraları ne için nerelerde kullandınız? Bu konuda hesap vermek zorundasınız” şeklinde konuştu.

“AKP ACILARA GÖZ YUMUYOR”

Depremlerde yaşanan acı kayıpları sıralayarak etkin önlem çağrısını yineleyen Barut, şöyle devam etti:
“1939 Erzincan depreminden 1999 Marmara Depremine dek geçen sürede 100 binden fazla insanımızı kaybettik. Eğer etkin önlem alınsa ve bugüne kadar yeterli adımlar atılsaydı, biz 17 bin 480 canımızı yitirdiğimiz 1999 yılındaki depremden sonra Ege’deki deprem nedeniyle İzmir’de 117 yurttaşımızı, Elazığ’da 41 vatandaşımızı belki kaybetmeyecektik. Canlarımız solmayacak, büyük hasar almayacaktık. Deprem gerçeğine karşın etkin önlem alınması ve harekete geçilmesi çağrılarımız maalesef karşılıksız kalıyor. Büyük acı ve yıkıma yol açan bu depremlerle ilgili önlem yerine, yeşil alanların imara açıldığı, deprem anında kullanılacak toplanma alanlarının ranta kurban edildiği görülüyor. Depremle ilgili verdiğimiz kanun tekliflerimiz reddediliyor, soru önergelerimiz yanıtsız kalıyor, araştırma önergelerimiz Meclis’in tozlu raflarında bekletiliyor. Bugün görüştüğümüz Araştırma Önergesi teklifimizi 30 Ekim 2020 tarihinde sunmuştuk. Acıdır ki aradan geçen 2 yılda hiç adım atılmadı. Neden? Deprem konusu siyasetin malzemesi olamaz, olmamalı. Ancak bu acı gerçek karşısında bile AKP iktidarı oralı olmuyor, acılara göz yumuyor.”

DEPREM RAPORUNU HATIRLATTI

Deprem ve diğer doğal olayların insan eliyle afete dönüştüğüne işaret eden Ayhan Barut, şunları söyledi:
“Bugün ülkemizin 18 kenti, 502 mahalle ve köyümüz, 80 ilçemiz, yüzlerce yerleşim yerimiz doğrudan fay hatları üzerinde bulunuyor. Bu acı gerçek depremde daha büyük acıların yaşanabileceğini gösteriyor. Buna rağmen İzmir Depremi’nden sonra kurulan Meclis Deprem Komisyonu’nda tam 522 sayfalık bir rapor hazırlandı. Bu raporda 268 maddelik öneriler yer alıyordu. Meclis Başkanlığı’na sunulan nihai raporun gereği neden yapılmıyor? Raporlar kağıt üzerinde kalıyor, öneriler hayata geçmiyor. Niye adım atmıyorsunuz? Depremlerde daha fazla can kaybı olmasın, ocaklar sönmesin, çocuklar annesiz babasız kalmasın istiyoruz. Depremlerin değil ihmalin öldürdüğünü biliyoruz. Meclisi göreve çağırıyoruz. Derhal depreme karşı etkin bir eylem planı hazırlanması, deprem toplanma alanlarının yapılması, hasarlı binaların tespiti, yıkılıp tekrar yapılması, dayanıklı yaşam alanları inşa etmek, mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi, onarılması ve güçlendirilmesi için bugünden tezi yok harekete geçelim. Siyasi ayrım gözetmeksizin herkes gelsin elini taşın altına koysun. Unutmayalım ki olası bir depremde, ihmaller neticesinde çok sayıda can hayattan kopartılacaktır. Burada depreme karşı önlem alıp harekete geçmeyenler sorumlu olacaktır.”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un Grup Önerisi olarak sunduğu ‘Deprem Araştırma Önergesi’, yapılan görüşmelerin ardından AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Bunları da Okuyabilirsiniz

“Lazkiye ve Tartus’taki Aleviler can güvenliği kaygısı yaşıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Suriye’de Lazkiye ve Tartus bölgesinde yaşayan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir