“Doğa ve toprak yanmasın”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova’da her yıl buğday ve mısır hasadı sonrasında gündeme gelen ancak yapılan denetim ve kesilen cezalara rağmen bir türlü  önlenemeyen anıs yangınlarına kesin çözüm istedi. Mazot başta olmak üzere tarımsal üretim maliyetlerinde yaşanan fahiş artışların ve eğitimsizliğin çiftçiyi ‘maliyet’ ve ‘ekilecek yeni ürün için hızlı hazırlık’ gerekçesiyle anız yakmaya yönelttiğini vurgulayan Barut, “Bölgemizin kanayan yarası haline gelen anız yangınlarına tüm denetim ve kesilen cezalara rağmen bir türlü çözüm bulunamadı. Son dönemde azalsa da bu sorun devam ediyor. Çiftçinin bilinçlendirilmesi şart ama buğday ve mısır saplarının toprağa ve çevreye zarar vermeden ortadan kaldırılması için üreticilerimize sap parçalama makinesi ve mazot desteği verilmesi de gerekiyor. Böyle olursa toprağımızı, doğamızı ve geleceğimizi daha iyi koruruz” dedi.

“İÇİNDEKİ CANLILARIYLA BİRLİKTE TOPRAK YAKILIYOR”

Adana dahil bütün Çukurova Bölgesi’nde buğday ve özellikle mısır hasadının ardından anızların yakılması nedeniyle çok ciddi sorunların baş gösterdiğine işaret eden Ayhan Barut, “Bu anız yangınları nedeniyle halkımız zehirli duman soluyor, verimli tarım topraklarımız yanıyor.  Ne yazık ki gelecek ürün için ekim çabasına giren çiftçi, ‘Daha iyi bir tohum yatağı hazırlamak, yabancı ot ve haşereleri yok etmek, hasat sonrası diğer bir ürünün ekimi sürecini hızlandırmak’ gerekçeleriyle her şeye rağmen anız yakıyor. Aslında anızla birlikte toprak, içindeki canlılarıyla birlikte yakılıyor, olan yine çevremize ve çiftçimize oluyor” diye konuştu.

“DESTEK VERİN, KESİNLİKLE ÖNLEYİN”

Son dönemde yapılan denetimler, anız yakanlara verilen cezalar, tarımsal üretim alanları ve köylerde yapılan bilinçlendirme çabalarıyla anız yangınlarının azaldığını ancak hala devam ettiğini bildiren Ayhan Barut, şöyle konuştu:
“Yakılan anız nedeniyle yüksek oluşan aşırı sıcaklık, toprağı adeta kavurup pişiriyor. Bu nedenle topraktaki faydalı organizmalar, organik maddeler ve canlılar da ölüyor. Topraktaki mineral ve elementler yok oluyor, karbon ve azot oranıyla dengesi de bozuluyor. Bir yandan tarım toprakları yok olup çevre zarar görürken çiftçi de çok zarar görüyor. Üreticilerimiz anız yakarak tasarruf ettiklerini düşünüyor ama sonuçta anız yangınının oluştuğu zararı önlemek için daha fazla gübre ve zirai ilaç kullanmak zorunda kalıyor. Bu da maliyet yükünü daha da arttırıyor. Anız yangını sorununu artık kesinlikle önlemeliyiz. Üreticilerin bilinçlendirilmesi kadar buğday ve mısır saplarının çevreye zarar vermeden ortadan kaldırılması için yeni gelişen teknolojik tarımsal ekipmanlardan çiftçinin yararlanması sağlanmalı. AKP iktidarı çiftçimize ucuz ve destekli mazot temini sağlanmalı, sap parçalama makineleri için etkin ve yeterli destek vermelidir. Anıza doğrudan ekim yapılmasını sağlayan tarım makinalarının da çiftçilerimiz tarafından yaygın şekilde kullanılması için teşvik ve eylem planı yaşama geçirmelidir.”

Bunları da Okuyabilirsiniz

Gürer: “Et sorununu iktidar yaratıyor”

Hayvancılıkla uğraşan Çiftçi Hasan Erdal, CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir