ECZ. KIZILTEPE, “İLAÇ BULAMAYAN HALK NE YAPSIN?”

Adana Eczacı Odası’nda düzenlenen eğitimin açılış konuşmasını yapan ADEO Genel Sekreteri Ecz. Erdem Kızıltepe, “Kovid-19 salgını döneminde halkımızın sağlığını koruma adına biz eczacı ve mesai arkadaşlarımız Eczane Teknisyenleri ile birlikte gece gündüz fedakarca çalıştık. Zaman zaman virüs kaptık. Yitirdiğimiz arkadaşlarımız oldu. Uzun zamandır ilaç yok’ları ile mücadele ediyoruz. Bakanlık yetkililerine seslenip, çözüm arayışlarında bulunuyoruz. Grip virüsünün çok etkili ve şiddetli olduğu bugünlerde antibiyotikler, ağrı kesici, ateş düşürücü çocuk şuruplarında yokluk yaşadık, yaşıyoruz. Bugün değerli eğitmenlerimiz uyuz hastalığı konusunda bizlere son yenilikleri anlatacak ama ne eczanelerimizde ne de ecza depolarında uyuz ilaçları yok. Hekim ne yapsın? Eczacı ne yapsın? Teknisyenimiz ne yapsın? İlaç bulamayan halk ne yapsın?” dedi.

SAĞLIKTA ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Ecz. Kızıltepe, “İlaç yok’larından bunaldığımız gibi sağlıkta şiddetin de önüne geçilmiş değil. Farklı şehirlerde eczacı ve eczane çalışanlarına saldırılar durmuş değil! Bizler, hastalarımıza şifa dağıtmak istiyoruz. Kuruluş amacımız budur. Her türlü zor koşulda ilacını temin etmeye çalıştığımız, şifa verdiğimiz eller bize saldırsın diye değil. ‘İlaç yok’ dememek için, saldırıya uğramamak için sağlıkta şiddetin biran önce son bulması, gerekli önleyici tedbirlerin acil olarak alınması lazımdır. Bugün eczane teknisyenlerimize uyuz hastalığı konusunda aydınlatıcı bilgiler verecekleri için eğitmen hocalarımıza sonsuz teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

UYUZ HASTALIĞININ EN BELİRGİN BELİRTİSİ KAŞINTIDIR

Açılış konuşmasının ardından Yüreğir İlçe Sağlık İl Müdürlüğü’nden Eğitmen Dr. Elif Toplu Özbiçer ve Dr. Hakkı Mete Mehmetçeoğlu, Uyuz Hastalığı’nın bulaşması ve tedavisi konularında slayt sunum yaparak eğitim verdi.

Uyuz hastalığının sadece insan derisinde yaşayan ve gözle görülemeyen parazit olduğunu ifade eden Dr. Elif Toplu Özbiçer ve Dr. Hakkı Mete Mehmetçeoğlu, “Uyuz hastalığı sonbahar ve kış aylarında artış eğilimi göstermektedir. Bulaş için deri teması ez az 5 dakika olmalıdır. Selamlaşmayla bulaş yaşanmaz. Ancak kalabalık, toplu yaşanan ve düşük hijyenik koşullarda hızlı yayılım olur. Yumurta-erişkin dönüşümü ortalama 2-3 hafta. Yetişkin formunun ömrü ortalama 4-8 hafta. Dış ortamda 24-36 saat yaşar. En belirgin belirtisi kaşıntıdır. Yerleşim bölgeleri: El-ayak parmak araları, koltuk altı katlantıları, meme çevresi, dirsek, karın ve kasıklar(cinsel organlar)dır.” dediler.

Eğitmen doktorlar uyuz hastalığına yakalanan bireyin yaşam alanını paylaştığı kişiler de belirti olmasa bile tedavi olmak zorunda olduklarını, kaşınmamalarının bulaş olmadığı anlamına gelmediği uyarısında bulundular. Eğitimin ardından eczane teknisyenlerinin merak ettiği soruları yanıtladılar.

Bunları da Okuyabilirsiniz

Çukurova’da Kadınlara Aile İçi İletişim Semineri

Çukurova Belediyesi ev sahipliğinde Tesisler Müdürlüğü tarafından kadınklara yönelik Aile İçi İletişim Semineri düzenlendi. Çukurova …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir