“Fay zonları üzerindeki kentlerde deprem önlemi yok!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bakan Murat Kurum’a “24 kent, 110 ilçe, 500’ü aşkın mahalle ve köy yerleşim birimi ile bazı organize sanayi bölgeleri ile kritik bazı baraj, gölet, maden, atık barajlar, sanayi tesislerinin doğrudan fay zonları üzerinde olduğu biliniyor. Depremler başta olmak üzere, doğal kaynaklı afetlerin en aza indirgemek için bu fay zonları üzerinde oturan kentlere ilişkin ne tür çalışmalar yaptınız” diye sordu.

“STADYUM YERİNDE ÇOCUKLAR BOĞULABİLİR!”

Doğal afetlere karşı alınan önlemlerle ilgili açıklama yapan Dr. Şevkin, Adana Seyhan’daki 5 Ocak Stadyumu’nun yıkıldıktan sonra yerine Millet Bahçesi yapılacağının söylendiğini ancak gelinen süreçte bahçenin yerinde yellerin estiğini vurguladı. Görüşme esnasında yıkılan stadyum yerinin gölete dönüştüğünü fotoğrafla gösteren Dr. Şevkin, “Adana Seyhan’da stadyumu yıkarak yerine Millet Bahçesi yapacağız dediniz, ayıplı bir müteahhide, devleti 11milyon dolandırmış bir müteahhide 43 milyon liraya ihaleyi verdiniz. Şu anda stadyumun durumu bu şekilde Sayın Bakan. Bir yağıştan sonra çocuklar burada yatıp yuvarlanamayacak ama boğulma ihtimalleri yüksek. Adana Stadyumu’na ilişkin nasıl bir Millet Bahçesi yapmayı düşünüyorsunuz? Doğrusu bunu öğrenmek istiyorum” dedi.
EVİ HASAR GÖREN VATANDAŞLAR ÇARESİZ!
İzmir depreminden sonra TBMM’de araştırma komisyonu kurulduğunu hatırlatan Dr. Müzeyyen Şevkin, şu görüşlere yer verdi:
“Bu komisyonda da yer aldım; 500 sayfaya yakın bir üretim yapıldı. Buna dair herhangi bir kanun ya da yasal düzenleme yaptınız mı? Bunu öğrenmek isteriz. Bu yasal çalışmalar ile ilgili ne zaman Meclis’e sevk yapacağınıza ilişkin bilgi verir misiniz? 24 kent, 110 ilçe, 500’ü aşkın mahalle ve köy yerleşim birimi ile bazı organize sanayi bölgeleri ile kritik bazı baraj, gölet, maden, atık barajlar, sanayi tesisler doğrudan fay zonları üzerinde olduğu biliniyor. Depremler başta olmak üzere, doğal kaynaklı afetlerin en aza indirgemek için bu fay zonları üzerinde oturan kentlere ilişkin ne tür çalışmalar yaptınız? Sakınım bandını belirlediniz mi? Fay zonların sakınım bandı neden hızla tespit edilip imar planlarına işlenmiyor ve bu alanlar neden kentsel dönüşüme tabi tutulmuyor? Tutulduysa bu yerler ile ilgili sayısal veri aktarabilir misiniz? Yine bakanlığınız tarafından hasar tespitleri sonucunda Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Diyarbakır ve Adıyaman’da kaç vatandaşımızın evi hasar gördü? Özellikle Tunceli’de hak sahibi tek bir vatandaşımıza dahi henüz evlerinin teslim edilmediği konusunda bize bilgiler ulaşıyor. Bu bilgiler doğru mudur? Yine İzmir depremi sonrasında hasarlı binalar ile ilgili vatandaşlarımıza, hak sahiplerine konutları teslim edildi mi? Bu vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için neler yapıldı? Bununla ilişkin sorular sormak istiyorum.”

Bunları da Okuyabilirsiniz

“Lazkiye ve Tartus’taki Aleviler can güvenliği kaygısı yaşıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Suriye’de Lazkiye ve Tartus bölgesinde yaşayan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir