Giderek Yoksullaşan Sağlık Çalışanları Vergi Rekortmeni Oldu

26 Haftadır ‘Vergide Adalet’ isteyen sağlık çalışanları fakirleştikçe vergi rekortmeni olduklarını dile getirerek “İsraf, faiz ve ranta ‘Dur’” denilmelidir dediler.

Bu kez Belediye Evleri 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde bir araya gelen Adana Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Yönetici ve üyeleri “Bir milyon dört yüz bin sağlık çalışanının yirmi altı haftadır Vergide Adalet İstiyor” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE VERGİ MAĞDURU HALKIMIZ İÇİN VERGİDE ADALET İSTİYORUZ

Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan TTB – AHEK Üyesi Dr. A. Erhan Özeren, “Bugün 4 Eylül 2024 Çarşamba, üç mevsim geçti Sonbaharın ilk haftasında 26 kezdir tüm sağlık çalışanları ve vergi mağduru halkımız için vergide adalet istiyoruz eylemlerimize devam ediyoruz. Sağlık çalışanları ve ücretli kesim, yapılan yüksek vergi kesintileri yüzünden yılın ilk ayında alınan ücreti bile alamaz olduk. Sürekli fiyatları artan mal ve hizmetlerin gerisinde kalan ücretlerin çalışanları nasıl yoksullaştırdığını yaşıyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı, 2023 Türkiye genelinde en fazla vergi beyan eden mükellefleri ilan ederken, esas itibariyle çalışanların en çok vergi ödeyen kesim olduğu gün yüzüne çıktı. Üstelik en çok vergi ödeyen ilk 100 kişinin 73’ü isminin açıklanmasını istemeyerek şeffaf olmayan bir yönetimin bir örneği daha sergilenmiş oldu. Cari açığı çalışanlardan alınan vergilerle kapatıp, israf, faiz ve ranta dağıtmaktan vazgeçin! Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: “Sürdürülebilir cari açık, dış finansman ihtiyacımızı azaltıyor ve ekonomimizin dayanıklılığını artırıyor” demeçlerini verirken yarattığı pembe tabloda ücretlilerden ve emeğiyle geçinen halktan alınan dolaylı ve direk vergiler, yüksek faiz kazanmak gayesiyle yurtdışından gelen sıcak parayla cari açığı kapattığı gerçeğini dile getirmediğini biliyoruz.”

ŞİFA DAĞITTIĞIMIZ HALKIN YAŞADIĞI DERİN YOKSULLAŞMAYA RAZI OLMAYACAĞIZ

TTB – AHEK Üyesi Dr. A. Erhan Özeren, “Ancak hükümetin, vergide adaleti sağlayacağız diyerek kamuoyunda emeğiyle geçinen halkın yararına çalıştığı algısının,  çalışanların ve emeğiyle geçinen halkın her geçen gün daha da yoksullaşmasıyla inandırıcılığını kaybettiğini görüyoruz. Hükümetin Şirketlere Vergi Affı, Çalışanlar Kaynaktan Kesme Cezası Adalet midir? Şirketlerin vergi oranı bu yıl %20’den %25e çıkarıldığı söylense de sabit oranlı vergiye tabii şirketlerin, istisna, teşvik, amortisman, yatırım indirimi vs gibi bir çok kalem gerekçe gösterilerek ancak %2-3 bile vergi ödediklerini biliyoruz.

Zaten her gün kamuoyuna açıklanan yüksek karlı şirketlerin beyan ettikleri vergi borçlarının bile ertelendiğini, müdafiyeler sağlandığını, affedildiğini öğreniyoruz. Ayda yaklaşık 20 bin TL alan ücretliden %27, 50 bin TL alan ücretliden brüt gelirinin %35 oranında, eline geçen miktardan %51 oranından vergiyi kaynağından kesen hükümetin ücretli kesim aleyhine politik tercihte bulunduğu açıktır. Milyarlarca lira kar eden şirketlerden %15 bile vergi alınmazken çalışanlardan %35 vergi alınmasını kabul etmiyoruz.”

TALEBİMİZ %15 VE VERGİDE ADALET SAĞLANMASI

“Bu adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşılık her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesinti oranlarını hayata geçirilmesini istiyoruz. Bunun için 26 haftadır sürdürdüğümüz mücadelemizi sonuç alana dek devam ettirmede kararlıyız. Lütfen Sağlık Çalışanlarının çağrısını duyun!. Tüm çalışanları, emeğiyle geçinen halkımızı, bu derin yoksullaşmaya, gelirde ve vergide dayatılan eşitsizliğe/adaletsizliğe karşı çıkmaya, her hafta Çarşamba günleri sürdürdüğümüz hak alma mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz.” diye konuştu.

Bunları da Okuyabilirsiniz

Başkan Özdemir: Her şey Aladağ ve Aladağlı için…

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Bilal Bilici Aladağ Belediye Başkanı Kemal Özdemir’i makamında ziyaret etti. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir