Gürer: “2023’te Aya gidilecekti. Ne oldu?”

Ömer Fethi Gürer “2024 yılının ilk on ayında ölçü aletlerine ilişkin 1 milyon 334 bin periyodik muayene ve 247 bin ani denetim gerçekleştirdiğiniz noktasında kaç kişiye ceza verildi? Bunların hepsi işlerini doğru mu yaptılar? Bu konuda ne kadar ödeme sağlandı, bu da tahsil edilebildi mi? Daha önceki bir soru önergeme, verilen cezaların dörtte 1’inin tahsil edilemediği yönünde bir yanıt gelmişti; bu ne durumda? Bir de 4.607 hazır ambalajlı ürünün üreticisini denetlemişsiniz. Ülkemizde son yıllarda, ekonomik krizle birlikte çoğu firma ambalajını 500 gramdan 400 grama indirdi; vatandaşa hâlâ 500 gram aldığını sanıyor. Bunlar sizden izin alıyorlar mı yoksa o ambalaj değiştirilerek vatandaş oradan da mı darbe yiyor? Bunu da öğrenmek istiyorum çünkü etiket okuma alışkanlığı olmadığından, varsayım olarak aynı gramda ürün aldığını sanan vatandaşımız orada da kazıklanıyor. Ambalajların değiştirilmesinde, gramajların değiştirilmesinde Bakanlığın etkisi var mı? Bir de çok sayıda ölçü aleti hakkında şikâyet geliyor. Ben kendim bizzat yaşadım; bir ürünü 1 kilo diye aldım, götürdüm ve tarttım, 800 gram çıktı.” dedi.

SERVİS FİYATLARI FAHİŞ

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer “Teknik servisler var; bu teknik servislerde, özellikle yetkili servislerde olabildiğince fahiş fiyat uygulanıyor; vatandaşlar bu konuda da şikâyetlerini bizlere iletiyor; biz de aynı uygulamayla karşı karşıya kalıyoruz. Bu konularda bir kontrol var mı? “ dedi.

KOP ve GAP SORULARI

Gürer, “‘KOP’la, GAP’la ilgili yaptığınız çalışmaların risklerine baktım; Tarım ve Orman Bakanlığıyla neredeyse yüzde 100 çelişen ifadeler var. Tarım ve hayvancılık destekleme politikalarının değişmesi, ürün pazarlama kanallarının değişmesi, proje yürütücülerinin taahhütlerini zamanında yerine getirmemesiyle oluşan durumlar, belirlenen hedefe ulaşmak amacıyla projelendirilen çalışmaların onay ve mali kaynak üretme süreçlerinin sekteye uğraması gibi sorunlar nedeniyle GAP’ın, KOP’un problemli hâle geldiği görülüyor. GAP 2012’de bitecekti, niye bitmiyor bu GAP bir türlü? Bir de KOP bölgesinde sulama suyuyla ilgili sorunlar çok fazla, yer altı suları çekildiği için sürekli obruklar da oluşuyor. Bir gün köylerin ortadan kalkacağı noktaya gelmeden bu işle ilgili de hızlandırılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

AYA NE ZAMAN GİDİLECEK?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Aya Cumhurbaşkanı gidişle ilgili verdiği tarihin geçtiği belirtti. Gürer, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2021 yılında yaptığı açıklamada “Cumhuriyetin 100’üncü yılında aya ilk temas gerçekleşecek. İnşallah aya gidiyoruz.” demişti. İlk aşamada, 2023 sonuna yakın, dünya yörüngesine ateşleyeceğimiz kendi millî ve özgün hibrit roketimizle aya ulaşarak sert iniş yapacağımızı açıklamıştı; 2028 yılında da yerli, millî roketimizle aya yumuşak iniş yapacaktık. Aya sert iniş projesi şu anda hangi aşamadadır? 2023 yılı geçti, 2024 de bitiyor, hâlâ bu konuda bir açıklama yok. Bu arada, burada proje yönetmeliğinin çıkarılmamış olması nedeniyle projelere başlanamadığı ve koordinasyonun eksikliğiyle ortaya çıkan uzaya, kaliteye, yerli ürünlere yönelik mevzuatın bulunmamasıyla oluşan sorunlar da yine bizlere ulaşan, kitapçıklarda yer alan konular. Yani daha mevzuatı çıkmadan; bu konuda koordinasyonlar, eksiklikler giderilmeden Sayın Cumhurbaşkanına “2023 yılında aya gidiyoruz.” diye bilgi mi verildi? Bu konuya da bir açıklık getirirseniz iyi olacak.

   Başlangıç maliyetlerinin yüksek olması ve yatırım getirisinin uzun vadeli olması nedeniyle girişimci veya yatırımcıların yatırımlardan kaçınması, insan kaynağı sayısının az olması nedeniyle projelerin etkin bir şekilde yönetilmemesi, sektörün altyapı eksikliği gibi tanımlamalar da yine sizin kendinize ait kurumun riskleri içinde yer alıyor. Bu kadar risklerin oluştuğu yerde kamuoyuna verilen bilgilerde de sanki hiçbir sorun yokmuş, yarın aya gidiliyormuş gibi bir intiba yaratılıyor; bu bir algı, bu algıyı düzeltmek lazım. Keşke aya gitsek, keşke” diye konuştu.

TOGG  OTOMOBİL KONUSU

Ömer Fethi Gürer, “TOGG gibi arabaları yapsak ama Çinliler geliyor, Çinliler geldiğinde rekabet şartı ortadan kalkacağı için TOGG’u da yok edeceksiniz. Daha önce biz ilk cep telefonu yapan ülkelerden biriydik, Netaş yapıyordu; şimdi Netaşın yaptığı o matraşta cep telefonunu benden başka hatırlayan kalmadı” dedi.

Bunları da Okuyabilirsiniz

“Yumurtalık’ta her sorunu çözeceğiz”

Yumurtalık Belediye Başkanı Erdinç Altıok, ilçede her an vatandaşların yanında ve yakınında yer alıyor. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir