Gürer: Asbest işi ciddiye alınmalı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sağlık açısından riski nedeni ile 2004 yılından sınırlanıp 2011 yılında tamamen yasaklanan asbestin halen kullanılan içme suyu borularının bir kısmında varlığını Meclis gündemine taşıdı. 

CHP Milletvekili Gürer’in konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 2002 yılından önce kullanılan asbestli su borularının yüzde 80’inin değiştirildiğini açıkladı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhakesi’ye yönettiği sorulara, yazılı yanıt geldi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde önceki dönem Bakanlığı sürecinde asbestli içme suyu boruları için Bakan Özhaseki’nin asbestli su boruları konusunda bütün belediye başkanlarının duyarlı olması gerektiğine işaret ederek, “Bu belediye başkanlarının başka işleri bırakarak, önce insan olarak, sorumluluk taşıyan bir adam olarak koşup buraya gelmesi lazım. Öyle bir adam varsa lütfen gelsin. Halen bir belediye başkanı beldesinde insanlara asbestli borulardan su veriyorsa o belediye başkanını Allah ıslan etsin” diye konuştuğunu anımsattı ve Bakan Özhaseki’ye  “Özellikle belediye olup da köye dönen yerlerde asbestli içme suyu borularının değişmediğini öğrendim. Ayrıca, birkaç belediyeye de sizin sözleriniz üzerine müracaat ettirdik ama buralarda bir gelişme sağlanamadı” şeklinde ifade kullanmıştı.

ASBSETLİ BORULARIN YÜZDE 80’ İ DEĞİŞTİRİLDİ 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki yazılı yanıtında halen sorun kısmen devam ettiği ortaya çıktı.

Bakan Özhaseki, Gürer’in sorusuna verdiği yanıtta, “İçme suyu işlerinde 2002 yılından itibaren asbest boru kullanılmamaktadır. 2002 yılından önce yaklaşık 15.000 km asbest boru kullanılmış, bu boruların yüzde 80’i değiştirilmiştir” ifadelerini kullandı.

İLBANK’İN HİBESİ 

Talepleri doğrultusunda, belediyelerin su temin sistemleri ve şebekeleri yeniden projelendirilerek asbest boruların bir plan dahilinde değiştirilmekte olduğunu anlatan Bakan Özhaseki, “ 2011 yılından bugüne kadar asbest boruların yenilenmesi ve acil içme suyu boru ihtiyacı için İLBANK tarafından belediyelerimize yaklaşık 135 Milyon TL hibe destek sağlanmıştır” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise özellikle önceki dönemlerde belediye statüsündeyken, nüfusu 2 binin altına düştüğü için köye dönüştürülen yerleşim yerlerindeki içme suyu borularının halen asbestli borular  varlığına dikkat çekti.

İÇME SUYU HATTINDA ASBESTLİ BORU KALMAMALI

Köy statüsüne dönüştürülen yerleşim birimlerinden başlayarak halen asbestli su borularının olduğu yerleşim yerlerindeki içme suyu şebekelerinin sağlıklı borularda değiştirilmesi gerektiğine işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayın Bakanın açıklamasına göre asbestli içme suyu borularının yüzde 80’i değiştirilmiş. O halde halen yüzde 20 oranında asbestli su borusu kullanılıyor. Sağlık açısından riskli madde içerdiği tespit edilen bu boruların bir an önce değiştirilmesi gerekiyor.2004 kısmen yasaklanıp 2011 yılında tamamen yasak getirilen asbestli malzemelere 12 yıldır dönüşüm sağlanamamış ,Bakan 2002 den önce vurgusu yapıyor bu durumda 20 yıldır çözüm sağlanmamış olması da ayrıca konuya yeterli hızda çözüm üretilmediği gösteriyor” şeklinde konuştu.

ASBEST, YIKIMLAR İLE GÜNDEMDE

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, insan sağlığının öncelikle risk altında olduğu her alanda hassasiyet ve dikkatlerin en üst seviyede olması gerektiğine işaret ederek, “Asbest kullanılan inşaatların kentsel dönüşüm süreçlerinde ortaya çıkan tozlar ve de deprem bölgelerinde asbestli yıkıntı atıklarının da önemli sorun olduğunu belirtti. Asbestin mutlak surette zararı bilindiğine göre bu bağlamda önlem ve dönüşüm için yapılması gerekenler de gereken önemde olmalıdır” dedi.

Bunları da Okuyabilirsiniz

Gürer: “Et sorununu iktidar yaratıyor”

Hayvancılıkla uğraşan Çiftçi Hasan Erdal, CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir