CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yüzde 83,45 ile 1998 yılından bu yana en yüksek enflasyon artışının yaşandığı ülkemizde, vatandaşların bankalara olan borcunda 23 – 30 Eylül arasındaki bir haftalık süreçte ise 17,5 milyar liralık artış olduğunu belirtti.
Bankaların zamanında tahsil edemediği için takibe aldıkları kredi miktarının 160 milyar dolar seviyesinde olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların bankalara, finans şirketlerine, varlık yönetim şirketine ve TOKİ’ye olan toplam borcunun 1 trilyon 415 milyar liraya ulaştığını aktardı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının, enflasyonu son 24 yılın en yüksek oranına ulaştırarak, Türkiye ekonomisini sorunlu bir sürece getirdiğini söyledi.
SON 24 YILIN EN YÜKSEK ENFLASYONU
Gürer, Türkiye’de enflasyonun hızla arttığına dikkat çekerek geçen yıl ekim ayından itibaren hızla artmaya başlayan enflasyon hız kesmeden yükselmeye devam ettiğini, eylülde bir önceki aya göre yüzde 8,08 oranında artan tüketici fiyatlarındaki (TÜFE) yıllık artışının yüzde 83,45’e kadar çıktığını aktardı. Gürer, bu orandaki enflasyon artışının 1998 yılından bu yana son 24 yıl içindeki en yüksek enflasyon oranı olduğuna dikkat çekti.
YÜKSEK EFNLASYONDA 6’INCI SIRADAYIZ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin, TÜİK’in bu düşük hesapladığı bu oranla bile Zimbabve, Lübnan, Suriye, Sudan ve Venezuela’dan sonra dünyada enflasyonu en yüksek ülke olduğuna da vurgu yaptı
VATANDAŞIN BORCU 1 BUÇUK TRİLYONA YAKLAŞTI
Vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye toplam borcunun 1 trilyon 415 milyar lira düzeyine ulaştığına değinen CHP Milletvekili Gürer, “Vatandaşların bankalara olan borcunda 23 – 30 Eylül haftasında da 17,5 milyar liralık artış oldu. Son 5 ayda (6 Mayıs – 30 Eylül arasında) vatandaşların bankalara olan borçlarında 243 milyar liralık artış yaşandı. Bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu 30 Eylül itibariyle 1 trilyon 355 milyar liraya yükseldi” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vatandaşların bu borcunun 1 trilyon lirası bireysel kredilerinin, 355 milyar lirası da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 7 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 10,7 milyar liralık artış yaşandı” diye konuştu.
BANKALARIN İCRAYA VERDİĞİ BORÇ MİKTARI 30 MİLYAR LİRA
Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçlarının 30 milyar lira olduğunu, bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık yönetim şirketlerine devrediyor olmalarının da bu rakamı olduğundan daha düşük gösterdiğini ifade eden Gürer, “Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 32,9 milyar, TOKİ’ye ise 27 milyar lira borcu bulunuyor.
Vatandaşların bankalara olan borcunda yıl başından bu yana 329 milyar liralık, toplam borçlarında ise 332 milyar liralık artış yaşandı” ifadelerini kullandı.
DOLAR, TL KARŞISINDA YÜZDE 43 DEĞER KAZANDI
Merkez Bankasının açıkladığı döviz kurlarına göre geçen hafta hem Dolar kuru hem de Euro’nun yüzde 0,2 oranında arttığını anlatan Gürer, kurların sırasıyla 18,56 TL ve 18,18 TL olduğunu, Dolar kurunda yılbaşından bu yana yüzde 43, Euro kurunda yüzde 23,8 oranında artış gözlendiğini belirtti.
10 AYDA 6 MİLYON 638 BİN YENİ İCRA DOSYASI
İcra dosyalarındaki artışa da dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, şu bilgileri aktardı:
“Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere güre bu yıl 1 Ocak – 7 Ekim günleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 6 milyon 638 bin yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 29 bin arttı. Bu dönemde 5 milyon 626 bin dosya da sonuçlandırıldı.
Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,4 oranında arttı.
İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı ise son bir yılda 574 bin adet artarak 7 Ekim itibariyle 23 milyon 578 bine çıktı.”