Gürer: “Emekli ve memurun bu maaş artışıyla geçinmesi mümkün değil”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, memur ve emeklilerin maaş düzenlemesiyle ilgili Kanun Teklifinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, öngörülen maaş artıyla ne memurun ne de emeklinin sorunlarının çözülmesinin mümkün görünmediğini söyledi.

TÜİK’in enflasyonu düşük göstererek, emekli ve memurun maaş artışının düşük seviyede kalmasına neden olduğuna dikkat çeken Gürer, 2008 yılında aylık bağlama oranı düşürülen emeklinin, bugünkü maaşıyla tavuk eti bile alamaz duruma getirildiğini anlattı. 

400’den fazla kanun teklifi hazırlayıp Meclis’e sunduğunu ancak, siyasi iktidarın, muhalefet partili milletvekillerinin kanun tekliflerini komisyona getirmediğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, hazırladığı kanun teklifleri arasında hem kamu emekçilerinin hem de emeklerim yaşamlarını kolaylaştıracak, onların gasp edilen haklarını iade edecek önemli maddelerin yer aldığını belirtti.

MAAŞ ARTIŞI YOK; GASPEDİLEN HAKLARIN BİR KISMININ İADESİ VAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonunda memur ve emekli maaşlarına yüzde 30 zam yapılması ve en düşük maaş düzenlemesini öngören kanun teklifi görüşmelerinde söz alarak, yapılan düzenlemenin emekli maaşlarının artması değil, bugüne kadar gasp edilen haklarının bir kısmının iadesi olduğunu söyledi.

AKP AYLIK BAĞLAMA ORANINI DÜŞÜRDÜ, EMEKLİ MAAŞI ERİDİ

CHP Milletvekili Gürer, 2008 yılında yapılan aylık bağlama oranı düzenlemesiyle emeklilerin yüzde 70 oranındaki emekli maaşı katsayısının yüzde 30’a düşürüldüğünü anımsatarak, o düşürülme yapılmamış olsaydı bugün en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyinde olacağına dikkat çekti.

İNTİBAK DÜZENLEMESİ ŞART

CHP Milletvekili Gürer, en düşük emekli aylığınınmutlak suretle asgari ücrete eşitlenmesi gerektiğini de belirterek, “Ülkemizde emekliler 3 tür maaş alıyor. Birisi 2000 öncesi, 2000-2008 aralığı, 2008 sonrası. Bu ayrım da ortadan kaldırılmalı ve mutlak suretle intibak düzenlemesi yapılmalı” önerisinde de bulundu.

400’DEN FAZLA KANUN TEKLİFİ VERDİM

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Emeklilikte yaşa takılanlar, taşeron firmada halen kadro alamayıp kalanlar, sözleşmeliler, geçici işçiler, mevsimlik işçiler ve ehliyet affı bekleyenler gibi geniş kesimleri ilgilendiren kanun tekliflerinin yine Meclise gelmediğine işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Anayasa’ya da baktım, İç Tüzük’e de baktım, yalnızca 1’inci partinin milletvekillerinin kanun teklifleri burada görüşülür diye bir hükme rastlamadım. Meclise ben 400’ün üzerinde kanun teklifi vermişim, diğer milletvekili arkadaşlarımız da verdi,  muhalefetin hiçbiri  teklifi komisyonlara neden gelmiyor ” şeklindeki serzenişte bulundu.

KANUN TEKLİFLERİNDEN ÖRNEKLER 

Hazırladığı kanun tekliflerinin bazılarından örnekler veren Ömer Fethi Gürer, emekli aylıklarının ve emekliye verilen bayram ikramiyelerinin asgari ücret tutarında olması, emekliye ısınma ve kira yardımı yapılması, intibak düzenlemesi, emekliden alınan ilaç katkı payının kaldırılması, emeklilerin motorlu taşıtlar vergisinde indirim yapılması, memur ve emeklilere refah payının  her ay yapılarak yıl sonu toplamda yüzde 40 artış  olması gibi kanun teklifleri verdiğini ancak bunların görüşelmeyerek geniş kesimlerin yoksulluğa mahkum edildiğini söyledi.

EMEKLİNİN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemede, aylık bağlama oranıyla ilgili bir düzenleme sağlanamaması durumunda, emeklilerin alacağı maaşlarıyla geçinmelerinin mümkün olmayacağını  söyledi. 2002 yılı gelirininin alım gücünün bugunkü gelirinin alım gücünden daha yüksek olduğunu anımsattı.

EMEKLİ MAAŞIYLA TAVUK  ETİ DAHİ ALAMAZ DURUMA GELDİ

Emeklilerin bugünkü maaşlarıyla kırmızı et değil tavuk eti bile alamadığına vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, “Marketlerdeki enflasyon oranlarının değerlendirmesinin ötesinde kirayı, elektriği, doğalgazı, akaryakıtı bir bütün içinde ele aldığımız zaman enflasyonun TÜİK’in hesapladıklarının çok üstünde olduğunu görüyoruz” diye  konuştu.

TÜİK MÜCİZELER YARATIYOR!…

TÜİK’in enflasyonu düşük göstermek için adeta mucizeler yarattığına işaret eden Ömer Fethi Gürer, “TÜİK  bir ayda yıllık enflasyon düşük gösterip. emeklilerin alacakları ücretlerin daha da aşağı çekilmesine vesile oluyor; bu kabul edilebilir bir durum değil.” Dedi.

BAĞ-KUR PRİMİ ÖDEYENLERİN MAĞDURİYETİ 

BAĞ-KUR primi ödemiş olanların yaşadığı bir mağduriyete de dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Bağkur  prim ödeyenlerin emeklilikte esas alınan prim gün sayısı dokuz bin olarak değerlendiriliyor, diğerleriyle eşitlenmeli ve emekli olabilmelerinin önünü açacak düzenleme de onlar için de sağlanmalı””şeklinde konuştu.

BAYRAM İKRAMİYELERİ ARTIRILMALI 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde emeklinin içinde bulunduğu koşulların üzüntü verici, düşündürücü olduğuna vurgu yaparak, bugünemeklilerin aldığı bayram ikramiyesinın bir koyun dahi alınamayacak seviyeye düştüğünü , bunlarla ilgili iyileştirmelerin mutlak surette yapılması gerektiğini belirtti.

KAMU EMEKÇİLERİNE SENDİKAL HAK VERİLMELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kamu emekçilerine verilecek ücret artışıyla ilgili değerlendirmelerde de  bulundu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında, belirlenen ücret artışının kamu emekçilerinin sorununu çözemeyeceğine işaret etti.Gürer”  Kamu emekçileriyle ilgili ücret artışı onların sorunlarını çözmediği gibi, onların mağduriyetini de sürdürecek bir artıştır. Ülkemizde “kamu emekçisi” tanımı içinde çoklandırılan bir süreci de beraberinde yaşıyoruz. Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşme hakkını tanıyalım -verdiklerinizden insanlar ne kadar mutlu- sendikaların önündeki engelleri kaldıralım, tüm çalışanlar sendikalı olsun, eğer mutlularsa kendi sendikalarında toplu sözleşmesini yapar noktaya gelsin, bu sorunlarından dolayı ikide bir Meclisin önüne gelme yerine onlar kendi toplu sözleşmelerini yapacak boyutta haklarının mücadelesini versinler.

    Bir de ayrıca bu kamu emekçilerinin içinde taşeronda kalanlar var, bunların mağduriyeti de ayrı. Kamu emekçilerinin kısmen yine bir ücret artışları sağlansa da taşeron firmalarda çalıştırılanların mağduriyetleri devam ediyor. tümünün kadroya alınması lazım. Sağlıkta var, ulaştırmada var, tarımda var, KİT’de var, belediye iktisadi teşekküllerinde çalışanlar var. Bu arkadaşlarımızın içinde bulunduğu koşullar daha vahim durumda. Enflasyon karşısında verilen ücret artışları çalışanların yaşamını iyileştirir boyutta olmadığı gibi birkaç ay sonraki gelecek zamlarla da daha da sorunlu yaşamalarına yol açacak. Onun için bu kamu emekçiler için yapılan düzenlemeyi yeterli görmek olası değil artırılmasının şart olduğunu düşünüyorum.” dedi.

İKTİDAR, EMEKÇİYE CİMRİ 

UEFA’yla ilgili düzenlemede 200 milyon civarında bir gelirden kolayca vazgeçen, yurt dışından getirilen ithal tarım ürünlerinde, buğdayda yüzde 43 oranındaki vergiyi sıfırlayan siyasi iktidarın hesap kitap yapmadan, ciddi anlamda gelirlerden vazgeçtiğini anımsatan Gürer, “İş emekliye, işçiye, memura geldiği zaman bu kere hesap kitap süreci başlıyor. O anlamda da verdiklerinde gıdım gıdım veriyor, sonra da kendisinin kontrolündeki ürünlerde  zamlarla  5-6 kat yüksek zamlarla verdiğini  geri alıyor.Bu bağlamda, bugün getirilen, emekliye reva görülen ücret çok düşük kalıyor çünkü elektrikte, doğal gazda, ulaşımda, akaryakıtta meydana gelen artışların yanında; kirada, gıdada, giyimde oluşan fiyat artışları dikkate alındığında çok cüzi miktarda bir artış öngörülüyor” dedi.

MAAŞ ARTIŞLARI YETERLİ DEĞİL

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklinin her kesiminin de memurun da işçinin de BAĞ-KUR’lunun da verilen artıştan fayda sağlamasının mümkün görünmediğine dikkat çekerek, “Daha çok sorunlu yaşayacakları görülüyor, yoksulluğa tabi kılıyoruz. En düşük emekli aylığı asgari ücret olup tüm çalışanların ücretlerinde gerçek enflasyon dikkate alınıp artış sağlanmalıdır  Cumhuriyet Halk Partisinin önergesi doğrultusunda artış  düzenlemeleri yapılmasını talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bunları da Okuyabilirsiniz

“Karataş-KKTC feribot seferleri hayata geçirilmelidir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 2006 yılında Bakanlar Kurulu’nca ‘Kültür ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir