Gürer: “Engeller için kanuna uygun alım sağlanmalıdır”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bakan Vedat Bilgin, Gürer’in ısrarla sorduğu rakamsal verilerle ilgili açıklama yapmadı. Bakan Bilgin, engelli çalıştırmayan kurumlara ceza verildiğini, tahsil edilen paraların ise engellilere yönelik projelerde kullanıldığını açıklamakla yetindi. 

Cumhuriyet  Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“21.10.1998 tarih ve 4382 sayılı yasayla işyerlerinin özürlü ve eski hükümlü çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmediği için ceza kesilen işyeri var mıdır?

ÎŞKUR bünyesinde bir fonda kesilen cezalar toplanarak engellilerin ve eski hükümlülerin mesleki eğitim, mesleki rehabilitasyon ve kendi işlerini kurma ve benzeri projelerde kullanılmış mıdır?

Kaç engelli ve eski hükümlü bu fondan destek almıştır?

Halihazırda fon tahsilatları ne kadardır?

Son iki yılda fonda toplanan tutar ne kadardır?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Vedat Bilgin, Türkiye’de engellilerin işçi olarak istihdamının, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığı ile sağlandığını belirtti.

İstihdamı zorunlu engelli işçi kontenjanlarının takip ve denetiminin ise aylık olarak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından yapıldığına işaret eden Bakan Bilgin, “Engelli ve eski hükümlü işçi çalıştırma yükümlülüğüne uymayan Kamu kurum ve kuruluşları da dahil olmak üzere işveren veya işveren vekiline çalıştırmadığı her engelli işçi ve çalıştırmadığı her ay için 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır” dedi.

Bakan Bilgin, “Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden veya işveren vekillerinden tahsil edilen bu idari para cezaların, engellilerin ve eski hükümlülerin kendi işini kurma hibe desteğine, korumalı işyeri desteğine, engellinin istihdamım sağlayacak destek teknolojilerine, engellilere yönelik mesleki eğitim ve rehabilitasyonuna, engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanması gibi engellilerin istihdamına yönelik projelerin finansmanı için kullanılmaktadır” açıklamasında bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ayrıca, 2014 yılından bugüne kadar; engelli ve eski hükümlü kendi işini kurma, mesleki eğitim ve rehabilitasyon, engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyum, engelli istihdamım sağlayacak destek teknolojileri ve engelli istihdamım sağlayacak korumalı işyeri desteğine yönelik projeleri desteklediğini de ifade etti.

GÜRER, “BAKAN’IN RAKAM VERMEMESİ SORU İŞARETİNE NEDEN OLDU”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Bilgin’in soru önergesine verdiği yanıtta zaten bilinen yönetmeliklerle ilgili açıklama yaptığına dikkat çekerek, “Bakana yönelttiğimiz soru önergemizde engelli ve özürlü çalıştırmayan kaç işyerine ne kadar para cezası kesildiği, ne kadar tahsilat yapıldığı gibi sorular yöneltmiştik. Ancak sayın Bakan rakam vermekten kaçınmış. İstatistiki veriler Bakanlıkta bulunmasına rağmen neden rakam verilmediği ayrı bir soru işaretinin oluşmasına neden oldu” şeklinde konuştu.

 

Bunları da Okuyabilirsiniz

Nerede Eski Pazar Yerleri!

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin farklı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir