Gürer: “Hayvancılıkta küçük aile tipi işletmeler tükeniyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kızılca Köyünde hayvancılık ile uğraşan Ramazan Ünlü ile hayvancılıkta yaşanan sorunlar üzerine konuştu. Ramazan Ünlü, 13 yıl önce 20 büyükbaş hayvanla başladığı hayvancılık faaliyetine ilerleyen yıllarda hayvan varlığını 80’e kadar çıkardığını ifade etti. Ancak şu anda tekrar 25 hayvana kadar gerilediği bir durumla karşı karşıya kaldığını anlatan Ünlü, “Bu 13 yılın ardından başladığı noktaya döndüm” dedi.

HADİ KÖYÜMÜZE GERİ DÖNELİM DEDİK, AMA DAYANIM GÜCÜMÜZ KALMADI

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, İstanbul’daki işinden emekli olduktan sonra baba toprağına dönerek hayvancılığa başlayan ve 13 yıldır Kızılca Köyünde hayvancılık yapan Ramazan Ünlü ile girdi maliyetlerinde yaşanan artış, üreticiden alınan süt fiyatının yetersizliği ve hayvancılık yapanların yaşadığı çeşitli sorunlar üzerine konuştu.

SON DÖNEMDE HAYVAN VARLIĞI GİT GİDE AZALDI

13 yıldır hayvancılıkla uğraşan Ramazan Ünlü, başlangıç sürecinde işlerin iyi gittiğini ve hayvan varlığını 75-80 büyükbaşa kadar çıkardığını anlattı. Ancak Bakan değişikliği ve politika değişikliği sonrasında düşük seyreden çiğ süt fiyatı ve yüksek yem fiyatlarının hayvancılığı zora soktuğunu belirterek, “Ben 20 hayvanla başlamıştım, sonunda 75-80 hayvana çıktı. Tüm üreticilerin üretimde çektiği sıkıntıları yaşadık. Bizim hayvancılık sektöründe de tarımda da olduğu gibi, gerekli desteği göremedik. Gerekli desteği göremediğimiz için de sürekli zarar ettik.” şeklinde ifade etti.

GİRDİ MALİYETLERİ ZARAR ETTİRİYOR

CHP’li Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılık sektöründe yaşanan önemli bir soruna dikkat çekerek, özellikle yem fiyatlarının sürekli artmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Gürer, mera hayvancılığının azalmasıyla birlikte üreticilerin hazır yeme yönelmek zorunda kalması ve bu durumun yem maliyetlerini artırarak işletme giderlerini arttırdığını vurguladı. Bunun sürdürülebilirlik açısından ek bir zorluk oluşturduğunu ve birçok küçük aile işletmelerinde ahır ve ağılların boşaldığını ifade etti. Ayrıca, hayvan varlığıyla ilgili verilerin tartışmalı olduğunu da söyledi.

Besici Ramazan Ünlü girdi fiyatlarıyla ilgili, “Bizim ürünlerimiz veya hayvanlarımız para etmiyor, ama girdi fiyatları hepsi yükseliyor; başta yem, mazot, elektrik. Yani sonuçta su, sulama yapıyoruz. Bunlar zarar ettiriyor. 50 kiloluk bir torba hayvan yem Son fiyat 600 lira” diye konuştu. Ünlü, bir miktar yem bitkisini de kendilerinin yetiştirdiğini ancak yem bitkisi yetiştirmenin dahi artık maliyetli olduğunu belirtti.

Mera hayvancılığının bittiğini ve hayvanlarını kapalı ortamda hazır yemle beslemek durumunda kaldıklarını belirten üretici Ramazan Ünlü, “Yem olmayınca yonca olmayınca silaj olmayınca, hayvanların et oranı da düşüyor. Bir inek günlük 3-4 torba süt yemi tüketiyor. Bir ineğin ortalama 12-13 kilo yem yemesi gerekiyor. Bu iş verimli olmaktan çıktı, gitgide zorlaştı. Hayvancılık, zor hale getirildi. Pancar küspesi bile normal pancardan pahalı, bu iş maliyetli bir iş.” dedi.

KARKAS KESİM FİYATLARI İLLERE GÖRE DEĞİŞİM GÖSTERİYOR

Ramazan Ünlü, karkas kesim fiyatlarıyla ilgili olarak yaşadığı sorunu şu cümlelerle anlattı: “Ankara’da karkas et kesim fiyatı 340 lira, büyükbaş hayvanın; bizim burada kesiyorlar, 280 liraya. Biz inek kestirdiğimiz zaman ya da kasaptan et aldığımız zaman hiç kimse şey demiyor ki, bu inek eti ucuz, kestik ucuz fiyata verelim demiyor ki, herkes dana fiyatında kesilmiş gibi satış yapıyorlar. Dolayısıyla, sadece biz değil, üreticiler değil, tüketiciler de bence zarar ediyor, mağdur oluyor. Bundan dolayı biz sürekli zarar ettik, arazi kendimizin olmasına rağmen.”

AVM’DE ÇAY 30 LİRA, BİZDE SÜT 13 LİRA

Besici  Ramazan Ünlü, Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyat olan 13 liraya süt sattıklarını ve AVM’lerde çayın dahi fiyatının yerine göre 30 lira veya daha üstünde olduğunu belirtti.

BUZAĞI ÖLÜMLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Ülkemizde buzağı ölüm oranlarının yüksek seyrettiğini her fırsatta dile getiren ve buzağı ölümlerinin önlenmesi gerektiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ünlü’ye buzağı ölümlerini sorması üzerine Ünlü, geçen yıl 13 buzağısının öldüğünü belirtti.

FİYATLAR ARTACAK

Hayvancılığın girdi maliyetlerinin arttığına bu durumun hayvancılığı bitireceğine ve raftaki ürün fiyatlarının artacağına dikkat çeken Ramazan Ünlü, “Şimdi aşı arttı, veteriner gideri arttı, ahır bakımı arttı, işçilik arttı. Biz Afgan çalıştırıyoruz, şimdi Afganların ücreti asgari ücretten aşağı değil. O da en düşük ama yeme içme, barınma yani asgari ücreti alıp şehirdeki insan gibi ev kirası, elektrik, su parası ödemiyorlar. Şimdi burada hayvancılık biterse, raftaki et fiyatı artacak, süt fiyatı artacak, sütten mamül ürünlerin peynirin yoğurdun fiyatları artacak.” şeklinde konuştu.

ÜNLÜ: “HAYVANCILIĞI BIRAKIYORUM”

Küçük aile tipi işletmelerde ahırların boşaldığını, orta ölçekli işletmelerde de ahırların boşalmaya başladığını ve hayvancılığın cazibesini yitirdiğini belirten Ömer Fethi Gürer, Ünlü’ye, “Ne yapmayı düşünüyorsunuz? diye sordu. Ünlü ise, “Ben tükendim zaten, tamamen bırakmayı düşünüyorum çünkü üreticiye kazandırma yok, yani üreticiye kazandırma gibi politikamız yok.Biz inadına bugüne kadar getirdik ama bundan sonra da götürmenin hiçbir olanağı yok. Hayvancılık iş olmaktan çıktı” diyerek cevap verdi.

HAYVANCILIK ALARM VERİYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Burası Kızılca tarım köyü, köyde dahi sürdürülebilirliği sorunlu hale gelen hayvancılık, büyük işletmelerin dışında bitmektedir, orta seviye işletmelerde artık sürdürülebilir noktada olmadığını ifade ediyorlar. Bunun yansıması şu: et ve süt mamul ürünlerin tamamının rafta fiyatı artacak, ithal ürün çözüm olmayacak. Doğru destekleme ile bu tür hayvancılık yapan yerlere devletin sahip çıkması gerekiyor. Devlet destekleri doğru verilirse ve bu işin sürdürülebilirliği sağlanırsa işletmeler faaliyetini sürdürecek. Aksi takdirde, önümüzdeki dönemde hayvancılık daha da riskli hale gelecek.” diyerek uyardı.

Bunları da Okuyabilirsiniz

“Karataş-KKTC feribot seferleri hayata geçirilmelidir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 2006 yılında Bakanlar Kurulu’nca ‘Kültür ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir