Gürer: İş cinayetleri önlenebilir

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde artış gösteren iş kazalarının önlenmesi ve nedenlerinin araştırılıp çözüm yollarının bulunması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

Geçen yıl meydana gelen 511 bin iş kazasında 1382 işçinin hayatını kaybettiğini aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi  Gürer, 2012 yılına göre 2021 yılında iş kazasında hayatını kaybedenlerin oranında artışın yüzde 91 olduğuna dikkat çekti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde ülkemizde meydana gelen iş kazalarının çalışma yaşamındaki en önemli sorunlar arasında yer aldığına dikkat çekerek, bu konuda İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) çalışmalarının artırılmasın önemine değindi.

BİR YILDA 511 BİN 84 İŞ KAZASI 

Ülkemizde de iş kazalarının sayısının her geçen yıl ciddi bir şekilde arttığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “SGK verilerine göre, 2021 yılında 94.006’sını kadın çalışanların yaşadığı 511.084 iş kazası meydana gelmiştir. Ayrıca istatistiklere göre 1.207 kişi meslek hastalığına yakalanmıştır.2021 yılında gerçekleşen iş cinayetleri sonucunda  1.382 işçi hayatını kaybetti. İş kazası sebebiyle yaşamını kaybeden işçiler arasında 32’si kadın 31’i erkek çalışan olmak üzere toplam 35 çalışanın, yakalanmış olduğu meslek hastalığı sebebiyle yaşamını yitirdiği SGK verilerine yansımıştır. 2012 yılı ile 2021 yılı arasında iş kazaları ve iş cinayetlerine oransal olarak bakacak olursak iş kazası geçiren kişi sayısı %582, meslek hastalığına yakalanan kişi sayısı %205, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı ise %91 artış göstermiştir” değerlendirmesinde bulundu.

İŞVERENE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

İş kazalarının önüne geçilebilmesi için Devletin, yasal düzenlemeleri ve uyulması için her türlü denetimi yapması gerektiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ayrıca iş kazalarının önüne geçilmesi için işverenlere de önemli görevler düşmektedir. Nitekim 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu işverenler için ciddi sorumluluk öngörmektedir. 6331 sayılı İSG Kanunu, risklerinden korunmak için dokuz temel ilkenin yaşama geçirilmesinde işverenleri yükümlü kılmıştır” diye konuştu.

Gürer, “iş cinayetlerinin önlenmesine yönelik çıkarılan kanun ve yönetmenliklerin uygulanması durumunda ölümlerin önemli ölçüde durdurulmasının olası olduğuna işaret ederek, “Bu bağlamda daha çok denetim, eğitim, güvenceli ve sendikalı çalışmanın da yolu açılmalıdır. Avrupa’da iş cinayetlerinde birinci sırada olmamız kabul edilemez bir durumdur. Mutlaka önlemler hızla alınmalıdır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde artış gösteren iş kazalarının her yönüyle ele alınması; nedenlerinin araştırılması ve ayrıntılı çözümlemelerinin yapılması için Meclis Araştırma açılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bunları da Okuyabilirsiniz

Nerede Eski Pazar Yerleri!

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin farklı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir