Gürer: “Uludağ’da rant ve talana açılıyor”

Bursa Uludağ Alanı  başkanlığı kurulması Hakkında Kanun Teklifi  ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Raporunun görüşmelerine  dün gece devam edildi. Saat 22.00 sıralarında görüşmeler sona eren  teklif muhalefetin ret oyuna rağmen iktidar çoğunluğu oyları ile kabul edilerek kanunlaştı.

 Kanun teklifi görüşmelerinde konuşan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bursa Uludağ Milli Parkı’nda Alan Başkanlığı kurulmasına yönelik kanun teklifi ile Bursa Uludağ’ın ranta ve talana açılacağını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Uludağ Milli Parkı’nda  bir bölümünün alan Başkanlığının kontrolüne girmesi ile Milli park  özelliğinden uzaklaşacağını da  belirtti.

Bursa’nın dokusuyla, yeşiliyle, toprağıyla, güzellikleriyle, özellikleriyle, Osmanlı’ya başkentlik yapmış tarihiyle, kültürüyle önemli bir kent  olduğuna işaret eden Ömer Fethi Gürer, “bu değer ne yazık ki Türkiye’de yeterince sahiplenilmeyen anlayışların elinde griye büründü, önemli ölçüde beton yığınına belendi ve şimdi gele gele gele göz bebeğimiz Uludağ’a sıra geldi” dedi.

Uludağ’ın gözbebeği gibi korunması gereken bir yer olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Ülkemizde Millî parklar 1958 yılında kuruldu, 1961 yılında 5’inci millî park bölgesi olarak da Uludağ ilan edildi. Uludağ’ın yüzde 71’i orman alanı, geriye kalan bölümü de 32 tane endemik türünün de yer aldığı, önemli, farkı canlıların da yaşam alanı; Apollo kelebeğinden, sakallı akbabaya, kaya kartalının yuvasının varlığından diğer börtü böceklerin de olduğu özel ve güzel bir bölge. millî park statüsüne alınarak en azından yağmadan, talandan kısmi olarak arındırılmıştı” diye konuştu.

ULUDAĞ’IN DA DOKUSU BOZULACAK

Yapılmak istenen Uludağ Alan Başkanlığı çalışmasıyla, bura da işleyişin tek elde toplanıp, güya sorunlarından arındırılacak bir anlayışla ele alınacağı maksadı konulup kanun teklifi getirildiğine vurgu yapan CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “AKp’nin bugüne kadar iktidar sürecinde yaptıklarına baktığımızda, getirdiklerinin, “iyi” diye sunduklarının arkasında ya bir orman alanının talanı vardır ya da orman alanıdışına çıkarılan yerlerin imara açılması var”ifadelerini kullandı.

 Uludağ su kaynakları önemine de dikkat çeken Gürer “Ülkemizde ambalajlı su kaynaklarının da önemli bir bölümünün de bu bölge bulunduğuna işaret etti. CHP Niğde  Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “bu süreçte, doğal olarak oluşacak talandan, yağmadan ve ranttan etkilenecek bölgeyle sorun yaşayacağını da burada belirtmek lazım. Çünkü su kaynakları yeryüzüne çıkarken, eğer oradaki kaynaklara, doğal su kaynaklarına müdahale edilirse bunların çıkış yönü dahi değişir; bu kadar hassasiyet gerektirir. Oraya girecek, yatırım için gidecek kamyonundan, yapılacak yatırım için inşaat işlerinden bunların da zarar görmesi önemli ölçüde mümkün” dedi.

HALK KARŞI  

Yeni yapılaşmalarla ilgili bölgenin ranta ve talana açılacağını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer. bu teklife sivil toplum örgütlerinin karşı olduğunu, bölge halkından 5 binin üzerinde imza toplandığını ve bölge de yurttaşların  doğal dokunun yok olma tehlikesi nedeni ile tedirginlik yaşadığını anlattı.

DÜZENLEMEDE RANT VE TALAN VAR 

Toplumun önemli bir kesiminin karşı çıkmasına rağmen teklifin Meclis’e gelmesini, “rant ve talan için buraya göz dikenlere yönelik bir düzenleme” olarak nitelendiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2.100 hektarlık bölümü kapsayan alanda milli park yasalarının uygulanmayacak olması önemli bir sorun. Burada yeni yapılaşmalarla bölgenin özelliğinin değişeceği, bu bağlamda da bölge için olduğu kadar ülkenin bir değerinin de sorunlu konuma taşınacağı, geri dönüşümünün de riskli olduğu dikkate alındığında bu kanun teklifinin geri çekilmesi ve bununla ilgili Milli Parklar Kanunu’nun yeterli olduğunu, bölgenin korunması gerektiği düşüncesini ifade etmek istiyorum. Çünkü eğer siz bir yerde düzenlemeyi sonuca yönelik yaparsanız orada aklınızın başka bir tarafında daha olumsuz işleri bu bölgede yaşama geçirme anlayışı vardır. Onun için bu kanun teklifinin geri çekilmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

İTİRAZLARA RAĞMEN TEKİLF KABUL EDİLDİ

Teklif, muhalefetin itirazlarına rağmen kanunlaştı. Kanunla, doğal ve turistik değerler açısından büyük öneme sahip Uludağ’ın korunması, geliştirilmesi, tanıtılması ve farklı kurumlara ait planlama yetkilerinin Uludağ Alan Başkanlığı’nda toplanması kabul edildi.

Bunları da Okuyabilirsiniz

“Lazkiye ve Tartus’taki Aleviler can güvenliği kaygısı yaşıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Suriye’de Lazkiye ve Tartus bölgesinde yaşayan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir