Gürer: Yapay tatlandırıcılar kalp krizini tetikliyor mu?

CHP Niğde Milletvekili  ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, tip 2 diyabet ve kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri tartışılan yapay tatlandırıcıları, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

CHP Milletvekili Gürer, aralarında, normal şekerden 1000 kata kadar daha tat içeren yapay tatlandırıcılar ile renklendirici ve koruyucuların neden olduğu sağlık sorunlarıyla ilgili ülkemizde çalışma yapılıp yapılmadığının açıklanmasını istedi. 

Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, bu tür tatlandırıcı, renklendirici ve koruyucuların ülkemizde kullanımının ve satılmasının engellenmesine yönelik çalışma olup olmadığını da sordu. 

TİP 2 DİYABET VE KALP HASTALIKLARINA NEDEN OLUYOR 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Dünya Sağlık Örgütü’nün; suklarozun da aralarında olduğu yapay tatlandırıcıların,  tip 2 diyabet hastalığı ve kalp rahatsızlıklarına neden olabileceği yönündeki açıklamalarını, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.

YAPAY ÜRÜNLERİN SAĞLIK SORUNLARINI KATLIYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, yapay tatlandırıcı, renklendirici ve koruyucuların neden olduğu sağlık sorunlarına dikkat çekti.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARIYOR…

Dünya Sağlık Örgütü’nün, aralarında sukraloz adı verilen tatlandırıcıların da bulunduğu yapay tatlandırıcıların tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riski üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğu yönünde açıklama yaptığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu ürünlerin ayrıca vücut ağırlığı kontrolü için de etkisiz olduğu konusunda açıklama yapıldığını anımsattı.

Yapay tatlandırıcıların, normal şekerden 320 ila 1000 kat daha fazla şeker ihtiva ettiğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sukralozun kalori içermesi sebebiyle kalorisiz içeceklerde, reçelde, kahve şurubu, sakız ve pek çok sosta kullanıldığının bilindiğini belirtti.

GENİŞ KİTLELER KULLANIYOR 

Kilo sorunundan kaygılanan geniş bir kitle tarafından yaygın tüketilen ürünlerde yer alan yapay tatlandırıcıların yanısıra farklı koruyucu ve renklendiriciler için de yıllardır bilim insanlarının önemli uyarılar yaptığını söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  bu konuda makaleler yazılıyor olduğunu da hatırlattı.

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu soruların da yanıtlanmasını istedi:

“1- Ülkemizde kullanımına izin verilen tatlandırıcı, renklendirici, koruyucuların bu bağlamda kapsamlı olarak insan sağlığı üzerindeki etkileri de sürekli ve düzenli olarak yeterli araştırılıp incelenmekte midir?

 2- Ülkemizde gıdada verilen izinlerde esas alınan kriterler ve dünya sağlık örgütünün konuya ilişkin değerlendirmelerini de kapsayacak biçimde kapsamlı bir araştırma ve  inceleme sağlanmakta mıdır?

3.Taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili bakanlığın yaptığı açıklamada yer alan içecek ürünlerinde görüleceği üzere piyasada izin verilenin ötesinde ürünler olmasının engellenmesi için yapılması planlanan çalışmalar nelerdir?

4.Sukralozun da dâhil olduğu yapay tatlandırıcıların tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riski üzerinde olumsuz etkileri olduğu üzerine yapılan çalışmalarınız var mıdır? Yapılan çalışmalar varsa sonuçları nelerdir?”

ŞEKERE GELEN ZAM YAPAY TATLANDIRICIYA PAZAR AÇIYOR

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, yapay tatlandırıcıların kullanımının artmasında şeker pancarından elde edilen şekere gelen zamların da etkisinin olduğuna dikkat çekti. 2018 yılında şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile şeker fiyatların da hızlı bir artış yaşandığına işaret eden Gürer, şekerde kendi kendine yeten ülkemiz, fahiş fiyat artışı durdurulamayınca ithal şeker getirmek durumuna da düşürüldü. Oluşturulan karaborsa süreci tatlandırıcı kullanımını artırdı. 2018 yılında kilosu 3,5 TL olan toz şeker farklı firmalarda  kilosu bugün için  20 TL’den başlayıp artarak devam ediyor. Şeker fiyatının artışı özellikle şeker kullanılan  toplu üretim alanlarında arayışlara neden oldu. Nişasta bazlı şurup yanında yapay tatlandırıcılarda ülkemizde kullanılmaya başlandı.2015 yılından sonra sentetik tatlandırıcılar ilaç dışı kullanım izni verildi. Dünya yapay tatlandırıcıların olumsuz etkisini tartışıp Dünya Sağlık Örgütü bu konuda uyarılar yaparken ülkemizde bu bağlamda yaşanan durumun kamuoyuna yansıtılması ve toplumun bilgilendirilmesi gereklidir. İnsan sağlığı gıdada paranız ile sağlığınızı riske sokacak boyuttan arındırılmalıdır. Bunun sorumluluğu da siyasi iktidardadır” dedi .

Bunları da Okuyabilirsiniz

“Karataş-KKTC feribot seferleri hayata geçirilmelidir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 2006 yılında Bakanlar Kurulu’nca ‘Kültür ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir