CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada yoksulluğun derinleştiğini vurguladı. Gürer, “Resmi verilere yansıyan rakamlara göre 4 milyon hane sosyal yardıma muhtaç, yaklaşık 16 milyon insan devlet desteği olmazsa artık yaşamını sürdürmekte sorun yaşıyor” şeklinde ifade etti.
GELİR DARALDI, ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer” açlık sınırı 19 bin lira, asgari ücret 17 bin lira; bir de 2 kuruluşu var. Onun yanı sıra, en düşük emekli aylığı 10 bin lira. Alım gücü düşük olduğu için de vatandaş ihtiyacı olan gıdalara erişemiyor. Gittiği zaman çarşıda, markette, pazarda gerçek anlamda talep açacağı ürünlerin fiyatına bakıyor, önünden geçip gidiyor. Çünkü onun geliri o kadar düşmüş ki o ürünü almaya gücü yetmiyor.“dedi.
Gürer, “Ramazan ayı geliyor; ramazan kolisini gittim, Tarım Kredinin marketinden aldım, 449 lira 90 kuruş ödedim; 2018 yılında 49 liraydı ramazan kolisi, aradaki farkı görmeniz için bu yeterli. Ya, eski ramazanlarda sofraya pastırma gelirdi, güllaç olurdu, yanında zeytini, peyniri, et yemeği bulunurdu ama bugünkü aldıkları ücretlerle insanların böyle bir olanağa ermeleri de kalmadı. 250 gram pidenin fiyatı 15 lira açıklandı, kilosu 60 lira. Fırıncı diyor ki: “Mayası, tuzu, unu, işçiliği arttı, benim maliyetimi kurtarmıyor.” Vatandaş da diyor ki: “Ben bu pideyi 15 liradan nasıl alacağım?” 4 kişilik bir aile bu pideyi de ramazanda görmez duruma gelecek” dedi.
EKONOMİK UYGULAMALAR YOKSULLUĞU DERİNLEŞTİRİYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada sözlerine şöyle devam etti;“Yaratılan ekonomik uygulamaların olumsuzluğu yokluğu, yoksulluğu derinleştiriyor. Bir tarafın eli yağda, balda, bir tarafın yoksulluk içinde. Bakınız, bankalara vatandaşın kredi kartı ve kredi borcu 2 trilyon 849 milyar lira. Bazen ekonomik kriz var denilince bir savunma yapılıyor, deniliyor ki: “Arabalara bakın, yollarda otomobiller var. Evler şöyle, geçim böyle.” Borçla insanlar yaşıyor, onların çoğu borçla döngülerini sürdürmeye çalışıyorlar. UYAP üzerinden açılan, icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 21 milyon 502 bin. Yalnızca 1 Ocak ile 23 Şubat arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı 1 milyon 397 bin; bu da gösteriyor ki ödeme güçlüğü içine düşen yurttaşların kapısında bir icra var. Tüketici bir yanda gıdaya erişemiyor, bir yanda elindeki avucundaki olanlar da icra yoluyla elden gidiyor. Böylesi bir süreçte sanki hiçbir şey yokmuş gibi pembe tablolar çizerek vatandaşların yaşadığı sorun gösterilmemeye çalışılıyor. Esası şu olmalı: Siyasi iktidar bu sorunu görmeli, bu Meclis araştırmalarına destek vermeli, ortaya çıkan tablodan da ders alıp ülkedeki yokluğu, yoksulluğu yenecek uygulamaları geliştirmeli. Artık aileler dağılıyor, gazete haberlerinde görüyorsunuz. Bir hemşehrim ” Kira sorunu nedeni ile ben Annemin evine, eşim de kendi annesinin evine gitti.” diye anlatıyordu, şimdi neredeyse evler bölünerek oturulur hâle geldi. Bu kadar derinleşen yoksulluğun çözümüne de Meclis, araştırma önergeleriyle yapacağı araştırmalarla yön ve yol verebilir” diye konuştu.