“ZOR KOŞULLARDA GÖREV YAPIYORLAR”
Türkiye’de tarımsal yayım ve danışmanlık sisteminin yaygın, etkin ve verimli bir yapıya kavuşmasını sağlamak amacıyla 2006 yılından bu yana tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetinin desteklendiğini ifade eden Ayhan Barut, “Tarım danışmanları, tarımsal yeniliklerin, gelişmelerin; tarımsal bilgi ve teknik uygulamaların çiftçilerimize aktarılmasında, ülkemiz tarımının kalkınmasında rol üstlenmeyi kendine bir görev olarak kabul etmişlerdir. Ülke genelinde binlerce tarım danışmanı zorlu şartlarda, yetersiz özlük haklar ve çok düşük gelirlerle, sigorta ve vergi borçlarını bile ödeyemez halde çalışıyorlar” diye konuştu.
“ATAMA YAPIN, KADRO VERİN”
Gıda egemenliği için kamuya yeterli sayıda ziraat, gıda, orman, su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisi ile veteriner hekim, tekniker ve teknisyen atamasının şart olduğuna dikkat çeken Barut, şunları kaydetti:
“Dünya nüfusunun hızla arttığı bir zamanda gıdaya olan talebin artması ve buna bağlı olarak ileriki yıllarda gıda sıkıntısının yaşanması beklenilen bir durumdur. Dünyada ve ülkemizde geleneksel tarımla gıda açığının kapatılması zor görünüyor. Bu nedenle gıda egemenliği ve gıda arzını tehlikeye düşürmemek için yenilikçi tarım tekniklerini uygulanması gerekmektedir. Gıda egemenliğinin tesisi için sürdürülebilir, nitelikli, kamusal ve ulusal tarım politikalarına ihtiyaç var. Bunun yanı sıra kamuya bu amaca hizmet etmeleri için yeterli sayıda ziraat, gıda, orman, su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisi ile veteriner hekim, tekniker ve teknisyenin kamuya atanması gerekiyor. Bu noktada tarım danışmanlarımız da yenilikçi tarım tekniklerinin uygulanmasında çok önemli bir rol üstlenmektedirler. Ülkemizde uygulanan ‘1000 köye 1000 tarım gönüllüsü’, ‘Köymer’ ve ‘Tar-Gel’ gibi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçmişte uygulamış olduğu projelerde görev yapan teknik elemanların hepsi kadroya geçmiştir. 2006 yılından beri devlet tarafından desteklenen, bu süre zarfında özveriyle sahada çalışarak deneyim kazanan, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerini Desteklenmesi adı altında görev yapan tüm tarım danışmanlarının da kadroya alınması gerekmektedir. İş güvenceli, kadrolu, insanca yaşam talebine yanıt verilmelidir. Halkın iktidarında Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da ifade ettiği gibi üretim ve üreten mutlaka desteklenecek. Her köye ziraat mühendisinden veterinere kadar yeterli sayıda kadro verilecek.”