Kanada merkezli vakıf, dört aydır depremzedelere yardım ediyor

Merkezi Kanada Toronto’da bulunan ve faaliyetlerine 2002 yılında başlayan Golabalmedic Vakfı’nın gönüllüleri, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden dört gün sonra geldikleri Türkiye’de, halen depremzedelere yardımlarını sürdürüyor.

Dört ayı aşkın süredir deprem bölgelerinde bulunan vakıf gönüllüleri, şu an ağırlıklı olarak Hatay’da, depremzedelerin olası salgın hastalıklara yakalanma riskine karşı sağlıklı içme suyu temini için çalışıyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Yüreğir Otogarı içindeki depolarında deprem bölgelerine gidecek yardımlar toplanıyor.

Okyanus ötesinden depremdeler için Türkiye gelen ve GlobalMedic olarak faaliyet gösteren David McAntony Gibson Vakfı, gönüllülerinden Morgan Clark ve Kenny Liness ile tercümanları Mehmet Emin Güven aracılığıyla konuştuk.

GobalMedic gönüllüleri, Morgan Clark ve Kenny Liness, ‘’Bölgede 70’in üzerinde su arıtma cihazı kurduk. Kanada’dan buraya gelen yaklaşık 6 bin yardım kitini dağıttık. Kanada’dan gelecek olan yeni yardımlar yolda. Adana Büyükşehir Belediyesi bize depolama alanı verdi. Bu imkanı bize tanıması çok önemli. Sahada Yeryüzü Doktorları, Dünya doktorları ve askeri birliklerle çalışıyoruz. Dağıtımları bu tür kuruluşlar üzerinden yapıyoruz’’ ifadelerine yer verdi.

Son 20 yıldır dünyanın neresinde olursa olsun afet yaşanılan her yerde olduklarını, Bugüne kadar 82 ülkede 249 afete müdahale ettiklerini söyleyen Clark ve Liness, şu ifadelere yer verdi:

ŞU AN HATAY AĞIRLIKLI ÇALIŞIYORUZ

‘’ Kahramanmaraş merkezli depremden dört gün sonra buradaydık. 10 Şubat’tan bu yana depremin etkilediği birçok ile gittik.  Maraş, Adıyaman, Gaziantep ve Kilis’e gittik. Bu bölgelerde depremzedelere yardımlarda bulunduk. Son birkaç aydır Hatay ağırlıklı çalışıyoruz. Sağlıklı içilebilir su için arıtma cihazları kuruyoruz. Çünkü Hatay’da buna çok fazla ihtiyaç olduğunu gözlemledik. Bunun yanında hijyen malzemeleri ve gıda yardımlarında bulunuyoruz. Bizim kurduğumuz arıtma sitemi her türlü suyu arıtıp içilebilir hale gelmesini sağlıyor. Her cihaz, bölgede yaşayan yaklaşık 100 kişinin uzun süreli sağlıklı su ihtiyacını karşılıyor. Karbon, ışın filtresi ve pompası olan bir düzenek bu. Karbon tadı ayarlıyor ve diğer filtre ise bakterilerin ışınla yok edilmesini sağlıyor. İhtiyaçların belli koşullara göre değiştiğini görüyoruz ve sağlıklı içme suyu, gıda ve hijyene çok ihtiyaç olduğunu gözlemliyoruz. Bunlara ağırlık veriyoruz. Depremzedelerin sağlığının korunabilmesi bizim için son derece önemli. Üniteler halka açık alanlara ya da hastane gibi yerlere de kurulabiliyor. Gittiğimiz yerlerde halkın tepkisi çok iyi. Burada olmaktan çok memnunuz. Yardımlar bizim için sevinç kaynağıdır. Son ana kadar sahada olmaya devam edeceğiz. İhtiyaç olduğu sürece buradayız. ‘’

Bunları da Okuyabilirsiniz

“Yumurtalık’ta her sorunu çözeceğiz”

Yumurtalık Belediye Başkanı Erdinç Altıok, ilçede her an vatandaşların yanında ve yakınında yer alıyor. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir