Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonda Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 2022 yılı Fizibilite Desteği programı kapsamında desteklenen ve Adana Turizmi Geliştirme ve Altyapı Hizmet Birliği(ATGAB) ile Karataş Belediyesi paydaşlığında gerçekleştirilen “Karataş Transport Denizyolu Turizm Merkezi Yatırım ve İşletme Projesi için Fizibilite Çalışması” adlı proje kapsamında, ihtiyaç duyulan araştırma ve analizler tamamlandı. ATGAB Birlik Başkanı Necip Topuz, basına verdiği demeçte;
“Adana’nın tanıtımına ve kalkınmasına önemli katkılar sunacağı beklenen deniz otobüsü seferleri için hazırlanan fizibilite projemiz kapsamında, HS Marin Mühendislik şirketi ile hizmet alımı protokol imzalanarak Karataş limanı ve Hatay Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsleri(HADO) Madenli limanında saha araştırmaları yapılmıştır.
Bölge halkının talep analizi için bir anket hazırlandı. Anketimizi yanıtlayan 336 vatandaşımızın özetle görüşleri şu şekildedir; %91 oy ile yatırım konusunu “kesinlikle gerekli” olduğu belirtilmiş, açılacak Adana merkezli turistik deniz seferlerini kullanma sıklığı için sırası ile %33 ile “yılda birkaç kez”, %26 ile “ayda birkaç kez” ve %15 ile “ayda bir kez” ve “seçenekleri ön plana çıkmaktadır. Ziyaret edilmek istenilen destinasyonlar için %78 oy ile Girne başta gelirken sırasıyla; Gazimağusa, Antakya, İskenderun, Mersin şehirleri ile Mısır, Lübnan, İsrail gibi Doğu Akdeniz ülkeleri ifade edilmiştir. Deniz ulaşımını tercih etme sebepleri için ekonomik, güvenli ve konforlu olmasının yanı sıra çevreci ve yeni bir alternatif seçenek olduğu belirtilmiştir. Proje kapsamında çalıştırılacak deniz otobüsleri için ise yolcunun yanı sıra taşıt da taşıyabilmeli, hızlı ve güvenli olmasının yanında çevreci de olması gerektiğini beyan edilmiştir.
Ayrıca proje kapsamında; teknoloji ve makine parkuru ile organizasyon şeması gibi teknik analizler, girdi maliyetleri, gelir modelleri gibi finansal analizler, karlılık analizi, rekabet koşulları gibi ticari analizler ile birlikte sektör ve bölge hakkında çevresel ve sosyal analizler yapıldı. Tüm bu incelemeler sonunda özetle şu öngörülere ulaşılmıştır;
- Mevcut Karataş Balıkçı Barınağının uygun altyapısı nedeniyle fizibilitenin yatırıma dönüşme hızı yüksektir. 1,5 yılda projenin hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.
- Yılda 210 gün verimli hat hareketliliği ve sefer başı ortalama yolcu sayısı 400 olarak öngörülmüştür. Günlük gidiş ve geliş toplam 2 sefer planlanmıştır.
- Yatırımın verimlilik oranı yüksektir. Projenin Fayda Maliyet Oranı 1,39 olarak hesaplanmıştır.
- Avrupa Birliği Kalkınma Fonu, Dünya bankası fonları vb. ulaşım projelerini destekleyen fonlardan kredi alınması planlanmıştır. Yatırımın tamamı için Euro cinsinden 15 yıllık vadeli ve %6.5 faizli çekilecek bir kredinin geri ödemesi 12,5 yılda
- Coğrafi konum, bölgemizin sosyo-ekonomik yapısı gibi pazarda rekabet avantajı kazandıracak fırsatlar bulunmaktadır. Potansiyel müşterilerin projeye olan ilgisi asgari talep oranlarının üstündedir.
Bu sonuçların ışığında, projemizin sektördeki yatırımcıların ilgisini kazanarak devletimizin ve halkımızın desteği ile hızlıca uygulamaya konulacağını ve Karataş ilçemiz adeta bir ulaşım ağı merkezi haline gelerek marka değeri günden güne artan bir turizm destinasyonu olacağını düşünüyorum.
Fizibilitenin hazırlanması için destek sunan Adana Valimiz Sayın Dr. Süleyman ELBAN beye, bölge millet vekillerimize, Cumhur İttifakı Adana ile başkanlarımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Çukurova Kalkınma Ajansına, değerli işbirlikleri için Hatay Büyükşehir Belediye başkanı Lütfü Savaş ve HADO yöneticilerine, teknik hizmet sunan mühendislik firmasına, faaliyetlerimizi ilgiyle takip eden halkımıza, projenin tüm süreçlerinde emeği olan personellerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Son olarak, çalışmaların bölgemiz için hayırlı olmasını dileyerek, sektördeki tüm yatırımcıları projeyi değerlendirmeleri yönünde çağrıda bulunuyorum. “ dedi.