“Kırsalda kız çocuklarının eğitimde devamlılığı düşüyor mu?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kız çocuklarının eğitimde devamlılığı kırsalda düşme yönünde olup olmadığını sorgulamak için Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e rakamsal verileri sordu. Gürer,  2020 yılından itibaren Niğde ilinde ilköğretim çağında olup okula gitmeyen kız çocukların sayısı, Niğde ilinde zorunlu eğitimin ilk 4 yıllık süresi bitirdikten sonra okula devam etmeyen  kız çocuklarının sayılarını Bakan’a yazılı soru önergesi ile sordu.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer soruya verdiği yanıtta mevzuatı anlattı. Özer, “Zorlayıcı sebepler dışında çocuğun ailesi yanında kalmasını gerektiren ailede ölüm, yaralanma, düğün, askere gitme;
Ve hastalık, sel, kar, deprem ve yangın gibi okul idaresince takdir edilecek sebeplerle okula gelemeyen öğrenciler izinli sayılırlar. Bu hâllerin dışında yapılacak teşebbüs ve alınacak tedbirlere rağmen: a) Çocuğunu okula göndermeyen; b) Verilen izin müddetini
geçiren; e)Geç nakil yaptıran; d) Okul çevresi dışına çıkarak izini kaybettiren; e)Çocuğunun devamsızlık durumunu özürsüz olarak zamanında okul idaresine bildirmeyen; öğrencinin veli veya vasi veya aile başkanları, okul idaresince köylerde muhtarlığa, diğer yerlerde mülkî amirliğe hemen bildirilir. Muhtarlar ve mülkî amirler en geç üç gün içinde durumun veli veya vasi veya aile başkanlarına tebliğini sağlarlar. Yapılan tebliğde okulca kabul edilecek geçerli sebepler dışında çocuğun okula gönderilmemesi hâlinde idarî para cezasıyla cezalandırılacağı bildirilir.” hükmü yer almaktadır” dedi.
Bakan Özer, “Kayıtları yapılan çocukların kuruma günlük eğitimi aksatmayacak şekilde devam etmelerinin sağlanması esastır” İlköğretim kurumlarında öğrencilerin okula devamları zorunludur, a)İlköğretim kurumlarına kaydedilen mecburi ilköğretim çağındaki öğrencilerin velileri ile okul yönetimleri, il/ilçe millî eğitim müdürlükleri, maarif müfettişleri, muhtarlar ve mülkî amirler 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince çocukların okula devamını sağlamakla yükümlüdürler,” dedi.
Mili Eğitim Bakanı Mahmut Özer “ Bununla birlikte Bakanlığımızca son 20 yılda yapılan çalışmalar sonucunda 5 yaştaki okullaşma oranı % 11’den %99’a; ilkokuldaki okullaşma oran %99.63’e; ortaokuldaki okullaşma oranı %99.44’e; ortaöğretimdeki okullaşma oranda %95’e yükseltilmiştir.
Okullaşma oranlarının artırılması için bakanlığımız  tarafından, eğitim  sisteminde kaydı bulunmayan öğrencilerin takip sistemiyle eğitime dâhil edilmesi amacıyla “Eğitimle Yeniden projesi başlatılmıştır” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanların kendilerince başarılı oldukları konularda rakamsal veri verirken sorunlu alanlarda rakamsal verilerden uzak durduklarına dikkat çekti. Sorusunda  kız çocuklarının okul devamı ve eğitim sürdürülebilirliği konusunda Bakan’ın bir açıklama yapmak yerine mevzuatı işaret ettiği belirten Gürer, “gözlemimiz o dur ki kız çocukları kırsalda zorunlu eğitim sonrası okul eğitimini farklı nedenlerle sürdürmemektedir. Bu konunun incelenmesi, araştırılması, gündem olması ve çözüm üretilmesi için rakamsal veriler önemlidir. Son dönemde ekonomik krizin yansıması  eğitimde sorunları katlamıştır. Bu bağlamda da sorun ele alınmalıdır. Bakan yüzdelerle artışı ifade etmektedir. Bu veriler kaç öğrenciye işaret etmektedir ve süreç hangi noktadan nereye evrilmiştir. Neden yüzde yüz sonucu sağlanamamaktadır? Özellikle tarım işçi aile çocukları eğitim devamlılığı hangi aşamadadır? Son dönemde zorunlu eğitim sonrası özellikle kız çocuğunun eğitimini sonlandıran aile sayısında değişkenliğin olumsuz yönde olduğu ifadeleri vardır. Kâğıt üzerinde yazılı olan mevzuat ile ceza dahil farklı uygulamadan söz etmek sorunu ortadan kaldırmıyor. Özellikle  artan ekonomik sorunların eğitime etkisi eğitime ara verdirmek yönünde iddiaların rakamsal verilerle gerçek olup olmadığı ortaya konması kamuoyunun doğru bilgiye erişimini sağlayacaktır” diye konuştu.

Bunları da Okuyabilirsiniz

Nerede Eski Pazar Yerleri!

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin farklı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir