TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut üreticileri hasat sonrası tarlada kalan anızı yakmamaları için uyardı.
Çukurova’da bazı üreticilerin hasat sonrası tarlalarını yeni ekim için hazırlarken buğday ve mısır anızlarını yaktığını belirten Feyzullah Korkut, bunun topraktaki yararlı organizmaları da yok ettiğini söyledi.
ANIZ YAKAN KENDİ PARASINI YAKAR
Organik maddenin, toprağın üretkenliği, verimliliği ve sağlığının biricik göstergesi olduğuna vurgu yapan Korkut:
“Çiftçiler toprağa organik gübre olarak katkı sağlayacak organik materyalleri (anızı) yakarak Aynı zamanda kendi parasını da yakmış olmaktadır. Türkiye petrolden sonra en fazla parayı gübre hammaddesi satın almak için harcamaktadır. Gübre fiyatlarının son bir yılda %300 ve üzerinde oranlarda artmış olması nedeniyle çiftçilerimiz gübre ve mazot (enerji) kullanımını gerektiği gibi ve yeterince kullanamamaktadır. Ayrıca başta mazot olmak üzere petrolün litresinin 27 TL olduğu durumda çiftçilerin toprak işleme yerine tarlasındaki anızı yakmaya yöneldiği görülmektedir.”
ANIZ YANGINLARINI ÖNLEMEK İÇİN ÇİFTÇİYE DESTEK SAĞLANMALI
Anızın yakılması ile küresel ısınmaya neden olan atmosfere karbondioksit gazı salınarak kendi ellerimizle iklim değişimlerini de tetiklemiş oluyoruz diyen Korkut, anız yakıldığında toprağın haricinde birçok canlıya ev sahipliği yapan topraktaki yaşam ortamı ve bir gramında milyonlarca mikroorganizma, börtü böcek ile diğer canlılarda yanmaktadır, diye konuştu. Korkut konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ayrıca başta Adana olmak üzere bölgedeki kentlerin üzerinde görülen kül, ağır koku ve hava kirliliği başta yaşlı ve çocukların yaşam kalitelerini sınırlamaktadır.
Sorunun bilimsel esaslara dayalı olarak çiftçilerimize destekler sağlanarak anızın toprağa bilinçli olarak karıştırılması uzun vadede çiftçimizin yararına olacaktır. Bu bağlamda çiftçilerin anızın yakılmaması için çiftçilerimize başta mazot, doğrudan ekim-dikim makine desteği sağlanması anızın yakılmasında caydırıcı etki yapacağına inanmaktayız.”