Bölgenin en önemli organ nakil merkezlerinden biri konumundaki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’n de yetkililerce Organ Bağışı Haftası dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi ve Organ bağışının önemine vurgu yapıldı.
Yetkililerin açıklamalarında ise Ülkemizde Sağlık Bakanlığının verilerine göre ulusal organ bekleme listesinde böbrek 23.633, karaciğer 2.438, kalp 1.3328, Pankreas 273, kornea 3.447, akciğer 174 ve ince bağırsak 2 kişinin bekleme listesinde kayıtlı olduğu belirtildi.
BÖBREK NAKLİ KONUSUNDA BÖLGEDE ÖNCÜYÜZ
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Böbrek Nakil Sorumlusu Prof. Dr. Erkan Demir ise 1989 yılında ilk böbrek nakli Anneden kızına verilmek suretiyle gerçekleştirildiğine işaret ederek, Bölgemizde ilk böbrek naklini gerçekleştiren organ nakli merkezi olduklarını ifade etti. 01.01.2022 ile 06.10 2022 tarihleri arasında Türkiye genelinde bulunan 78 böbrek nakil merkezinde toplam 2729 böbrek naklinin yapıldığını 2414 canlı vericiden böbrek nakli, 315 inin de kadavra vericiden böbrek nakil yapıldığına dikkati çeken Demir, “Doç. Dr. Mutlu Değer ve ekibin diğer isimleriyle birlikte Nefroloji Bölümünden Prof. Dr. Saime Paydaş, Doç. Dr. Bülent Kaya ve Enfeksiyon Bölümünden Prof. Dr. Behice Kurtaran ve diğer hocalarımızın destek ve katkıları ile faydalı olmaya gayret gösteriyoruz ”dedi.
Prof. Dr. Erkan Demir Adana Bölge Koordinasyon bölgesine bağlı illerden 01.01.2022 itibari ile bu güne dek yaklaşık bir yıllık gibi süre içerisinde 155 beyin ölümü tespit edildiğinin ve bunun sadece 10 kişinin organlarının bağışlandığını belirtti. Kadavra organ bağışının oldukça düşük olduğunu söyledi.
BAĞIŞ SAYISI YOK DENECEK KADAR AZALDI
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Karaciğer Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Tolga Akçam yaptığı açıklamada Pandemi öncesinde Çukurova Bölgesinde 20 civarında olan organ bağışı sayısı pandemi sonrasındaki iki yıllık süreçte sadece 2 ile sınırlı kaldığına vurgu yaptı. Akçam, karaciğer naklinin yanı sıra Doç Dr. Abdullah Ülkü ve Doç Dr. Gökhan Sarıtaş’tan oluşan karaciğer nakli ekibi ile canlıdan canlıya nakil konusunda da operasyonları gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, aynı zamanda hepatopankreatikobilier karaciğer safra kesesi safra yolu ve pankreas elektif ve acil vakalarına da gereken girişimleri yapan bir ekip olduklarını dile getirdi. Akçam ayrıca 2022 verilerine göre karaciğer bekleyen hasta sayısının ise Türkiye genelinde 2.494 kişi olduğunu belirtti.
Organ bağışı haftası dolayısıyla Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakli Koordinatörleri Durdane Ertürk ve Gülhan Cömert tarafından hastane danışma bölgesinde organ bağış standı açılarak hastane çalışanları ve vatandaşlara bilgilendirme yapılarak organ bağış kartı verildi. Yine hafta kapsamında Hipokrat konferans salonunda organ bağışı ve organ nakli bilgilendirme toplantısı yapıldı. Çeşitli okullara gidilerek öğrencilerin organ bağışlı konusunda bilgilendirilmeleri sağlandı. Ayrıca büyük alışveriş merkezlerinde de stant kurularak, vatandaşlara bilgilendirme yapılarak organ bağışı kartı verildi.