Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, kısa adı PTT olan “Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi”ni mercek altına aldı.
2019 yılında 1 milyar 218 milyon TL, 2020’de 741 milyon TL ve 2021 yılında ise 387 milyon TL zarar açıklayan PTT’nin 2022 yılının ilk 8 ayında 76 ilde zarar etmesine rağmen kuruma zarar verilmeye devam edildiğini vurguladı.
PTT bünyesindeki “Kurye/Posta Kargosu Ayrım Sistemi” (KAS) çalışmalarında Adana kamuoyunu meşgul eden bir takım iddialar bulunduğunu açıklayan Dr. Şevkin, “PTT’nin tüm yurttaki zararları biliniyorken bazı yöneticilerin yeni yerler kiralama arzusuna anlam verilememektedir” dedi. PTT’ye ait Adana Mavi Bulvar’daki 100 dairelik lojmanın da satılmasının öngörüldüğünün öğrenildiğini vurgulayan Dr. Şevkin, ayrıca yurt genelinde satışa sunulan PTT’ye ait taşınmaz satışlarının durdurulması gerektiğini kaydetti.
“PTT’NİN BOŞ YERİ VARKEN NEDEN KİRA TALEBİNDE BULUNULUYOR”
Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) konunun araştırılması için ‘Araştırma Önergesi’ sunan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle ayrıca soru önergesi hazırlayan Dr. Şevkin, PTT Yapı Daire Başkanlığı’nın KAS sisteminin kurulumu ve işletilmesine yönelik Bölge ve İl müdürlüklerine; özel şirket, kişi, vakıf, dernek, kurum ya da kuruluşlara ait binaları kiralama yetkisi verdiğini hatırlatarak, “Adana PTT Başmüdürlüğü’ne bağlı, Fevzipaşa Mahallesi, 48045 Sokak, Seyhan/Adana adresindeki Posta İşleme Merkezi yanında 20 bin metrekarelik boş bir alan olmasına rağmen Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu özel bir şirketin işyerini ısrarla kiralama yöntemine gidilme talebi soru işaretlerine neden olmuştur” diye konuştu.
PTT Yapı Daire Başkanlığı’nın Adana Başmüdürlüğü’ne bağlı KAS kurulması amacıyla Adana ili Sarıçam İlçesi Misis (Yakapınar) mahallesinde kurulu Adana Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir işyerinin kiralanması için girişimlerde bulunulmasını istediğini kaydeden Dr. Şevkin, “Kiralanması istenen özel şirkete ait taşınmazın sadece yıllık kira bedelinin 4 milyon lira olduğu öne sürülmektedir. Varlık Fonu’na devredilen PTT’nin, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) arasında en çok zarar eden üçüncü kuruluş olduğu bilinirken ve Adana PTT Başmüdürlüğü’ne bağlı Posta İşleme Merkezi yanında 20 bin metrekarelik boş bir alan olmasına rağmen ısrarla kiralama yöntemine gidilme talebine anlam verilememektedir” dedi.
“YENİ ZARARLAR OLUŞACAK”
PTT’nin yurt genelinde son 4 yıldan bu yana zarar ettiğinin açıklandığını hatırlatan Dr. Şevkin, araştırma ve soru önergelerinde, “Kiralanacak yerin herhangi bir getirisinin olmayacağı ve sadece aktarma işinde kullanılacak olması yeni zararların oluşmasını kaçınılmaz kılacaktır. Kiralanmak istenen yerin şehir merkezine en az 35 kilometre uzaklıkta olması da ayrı bir tartışma konusudur. Ulaşım, personel ve kiralama işinden doğacak masraflar yerine PTT Adana Başmüdürlüğü’ne ait 20 bin metrekarelik boş alanda yapılacak bina KAS için kiralanacak işyerinden daha tasarruflu olacaktır. Zira bir yılda oluşacak kira, ulaşım ve personel masraflarının toplamının yeni bina yapımından daha fazla olacağı aşikârdır. KAS için kiralanacak yerde 5+5 yıllık kira sözleşmesi yapılacağı öğrenilmiştir. Bu durumda zararın boyutları çok daha fazla olacaktır. Üstelik söz konusu şirkete ait AOSB’deki işyerinin 1900 metrekaresinin de kaçak yollardan yapıldığı ve imar izni alınamadığı öne sürülmektedir” ifadelerine yer verdi.
100 DAİRELİK LOJMANIN DA SATILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR!
Öte yandan PTT Adana Başmüdürlüğü’ne ait Adana Mavi Bulvar bölgesindeki 100 dairelik lojmanın da PTT Genel Müdürlüğü tarafından satılmak üzere Adana PTT Başmüdürlüğü’ne talepte bulunulduğunun öğrenildiğini kaydeden Dr. Şevkin, “Sermayesi tamamen devlete ait olan PTT’ye ait tüm mal varlıkları ve gelirleri halkın çıkarları doğrultusunda kullanılmak durumundadır. PTT bünyesindeki Yapı Daire Başkanlığı’nın ısrarla üzerinde durduğu kiralamalar, sadece Adana’da değil, tüm yurtta mercek altına alınmalıdır. Ayrıca yine tüm yurtta PTT Genel Müdürlüğü’nün mal varlıklarının satışları durdurulmalı, satılan yerlerle ilgili geniş çaplı bir araştırma yapılmalıdır. PTT Genel Müdürlüğü’nün kiralama ve satışlarla ilgili hangi sendika, vakıf, cemaat, dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla irtibatta olduğu kamuoyunca bilinmelidir” diye konuştu.
“NEDEN KİRALAMA İÇİN ISRAR EDİLİYOR?”
Konunun araştırılması için meclisi göreve çağıran CHP’li Dr. Şevkin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplaması istemiyle ayrıca şu soruları sordu:
1- PTT bünyesindeki Yapı Daire Başkanlığı, Adana’da PTT Başmüdürlüğü’ne ait boş alan bulunmasına rağmen neden “Kurye/Posta Kargosu Ayrım Sistemi” (KAS) için kiralama yönteminde ısrar etmektedir?
2- Kiralanmak istenen işyerinin sahibi olduğu şirketle Yapı Daire Başkanlığı sorumluları arasında önceden bu yana süregelen herhangi bir iş ilişkisi, bir tanışıklık var mıdır?
3- PTT Genel Müdürlüğü, sendika, vakıf, cemaat, dernek veya sivil toplum kuruluşlarına ait arsa, arazi, işyeri veya konutu kiralamış mıdır? Kiralamışsa hangi şehirde kim ya da kimlerle, hangi şirketlerle, hangi kurum veya kuruluşlarla kira sözleşmesi imzalanmıştır? İmzalanan kira sözleşmelerinin süreleri nedir? Hangi tür sözleşmelere imza atılmıştır?
4- PTT bünyesinde Adana’nın yanı sıra Türkiye genelinde 2015 yılından bu yana satışa çıkarılan taşınmaz var mıdır? Varsa hangi şehirlerdedir? Varsa, satışı yapılan ve satışının yapılması beklenen taşınmazlar hangileridir?
5- PTT Yapı Daire Başkanlığı’nın KAS sisteminin kurulumu ve işletilmesine yönelik Adana Başmüdürlüğü’ne dayattığı şirkete ait işyerinde herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Bir bölümü kaçak olduğu öne sürülen işyerinin kiralanması yerine tasarrufa gidilerek, Adana Başmüdürlüğü’nün sahibi olduğu 20 bin metrekare alanda KAS sisteminin kurulması düşünülemez mi?
6- Adana OSB’de kiralanması için girişimlerde bulunulan işyeri sahipleri ile önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle bir sözleşme imzalanmış mıdır? İmzalanmışsa yıllık kira bedeli ne kadardır? Kaç yıllığına kiralanmıştır?