Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, sağlıkta yaşanan vahim şiddet olaylarının son bulması için çok etkin ve önleyici yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Çıkarılan yasanın şiddeti önlemede yetersiz kaldığının son olarak Konya’da katledilen hekim olayında görüldüğünü ifade eden Barut, “Sağlık Bakanlığı ve iktidarı hemşiresinden doktoruna tüm kahraman sağlık emekçilerimiz şiddet kurbanı olurken seyirci kalmamaya ve etkin yasal düzenleme için adım atmaya çağırıyoruz” dedi.
“SORUNLAR DERİNLEŞİYOR”
Türkiye’de çok uzun süredir sağlıkta ciddi sorunlar yaşandığını, sağlık emekçilerinin büyük problemler yaşadığını aktaran Ayhan Barut, “Sağlıkta özelleştirme adımlarıyla birlikte derinleşen sorunlar çözümsüz biçimde ortada bekliyor. Bu sorunlardan kaynaklı doktorlarımız diplomalarını yırtıyor, mesleği bırakıp ülkeyi terk ediyor. Bu yangını söndürmesi gereken iktidar ve bakanlık ne yazık ki seyirci kalıyor. Kahraman sağlıkçıların ekonomik ve sosyal haklarını düzeltin, özlük haklarını iyileştirip izin ve tayin gibi sorunlarına, iş yükü çilesine çözüm bulun. Sağlıkta tekniker ve teknisyenlerden hemşirelere, laborantlardan diyetisyenlere tüm alanlarda eşit, adil ve yeterli sayıda atama yapın” diye konuştu.
“YASAYI ETKİN BİÇİMDE TEKRAR DÜZENLEYİN”
Sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlara çare aradığını dile getiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışanların tamamının yıpranma payı hakkına dahil edilmesini, geçmiş çalışma yıllarını kapsamasını, ek gösterge haklarının herkesi kapsayacak şekilde yükseltilmesini istiyoruz. Ayrıca, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin emekli maaşlarının insanca yaşam koşullarını sağlamasını talep ediyoruz. Ekmeğe, kiraya, ulaşıma, elektriğe, suya, akaryakıta yapılan zamların derhal geri alınmasını istiyoruz. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, her iş yerinde 0-6 yaş grubu için kreş açılmasını, mevcut kreşlere yapılan zamların geri alınmasını bekliyoruz. Mobbingin ve ağır çalışma koşullarının iyileştirilmesini, liyakatsiz yönetim anlayışından uzaklaşılmasını bekliyoruz. Sağlıkta şiddetin son bulmasını, şiddet uygulayanın cezasının ertelenmemesini, tekrarında da cezanın katlanmasını, şiddet uygulayanların SGK’den hizmet almamasını ve sağlıkta şiddeti önlemek için çıkarıldığı söylenen yasanın etkin biçimde yeniden düzenlenmesini istiyoruz.”