Şanlıurfalı pamuk üreticileri tarlara feryat etti

Pamukta fiyatların maliyetin çok altına düşmesi nedeniyle CHP Genel Merkezi’nin görevlendirmesi üzerine Şanlıurfa’ya giden TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nun CHP’li Üyeleri Orhan Sarıbal ile Ayhan Barut, pamuk üreticilerinin feryadına kulak verip iktidarı göreve çağırdı. Bir kilogram pamuğu 15 liraya mal etmesine rağmen düşen fiyatlar nedeniyle 11 liraya satmak zorunda kalan çiftçiler kan ağladıklarını belirterek yardım istedi.

GENEL MERKEZ GÖREVLENDİRDİ

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nun CHP’li Üyeleri Orhan Sarıbal ile Ayhan Barut, CHP Genel Merkezi’nin görevlendirmesiyle Şanlıurfa’ya giderek pamuk üreticileri, çiftçi temsilcileri ve sektör paydaşlarıyla bir araya geldi. Çiftçi karı hariç maliyeti 15 lirayı geçen pamukta fiyatların 11 liraya kadar düşmesi nedeniyle isyan eden çiftçilerle buluşan ziraat mühendisleri CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’a, CHP Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karadağ ve partililer de eşlik etti. İlk olarak Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar ve çiftçilerle buluşan CHP Heyeti, yaşanan sorunları dinleyip çözüm önerilerini paylaştı. Şanlıurfa kent merkezinde zirai ilaç, tohum ve gübre bayisi ziraat mühendisleri ve sektör paydaşlarıyla da görüşen CHP Heyeti, Ziraat Mühendisleri Odası’nda ziraat mühendisleriyle buluşup büyük sorunlar yaşayan tarım danışmanlarıyla da toplantı düzenledi.

“İFLASIN EŞİĞİNDEYİZ”

Sultantepe Köyü’nde pamuk hasadı yapılan bir tarlada üretici köylülerle bir araya gelen TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nun CHP’li Üyeleri Orhan Sarıbal ile Ayhan Barut, sorunları yerinde gördü. CHP Heyeti’ne derdini anlatan çiftçiler fahiş oranda artan maliyetlere rağmen pamuk fiyatlarının 11 liraya kadar düşmesine tepki gösterdi. Şanlıurfalı pamuk üreticilerinin geçen yıla oranla çok zor durumda olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Abdullah Melik, “Çünkü pamuk para etmiyor. Geçen yıl 24 liraya kadar alıcı bulan pamuk şimdi 11 lira. Maliyeti ise 15 lira. Bu üreticiyi iflasın eşiğine geldi. İthalat yapıyorlar ve pamuk fiyatları düşüyor” dedi. Çiftçinin battığını anlatan pamuk üreticisi Hasan Altay ise, “Pamuk para etmedi, malımızı satamıyoruz, alım yapmıyorlar, gidip yalvarıyoruz alsınlar diye. Pamuk 11 liradan satılıyor, maliyeti 15 lira. Çiftçi üretemez artık bu halde” şeklinde konuştu. Pamuk üreticisi İmam Çiftçi ise, “Mazot fiyatları 4-5 misli arttı, ilaç ve gübre fiyatları 3-4 kat arttı. Maliyetleri artarken pamuk fiyatları düşüyor, biz çiftçi olarak üretiyoruz ama anlamıyoruz. Gerçekten çiftçi zor durumda, maliyetler ortada” diye konuştu.

“PAMUK FİYATI 22 LİRA OLACAK ŞEKİLDE DESTEK BEKLİYORUZ”

Dertlerini ve taleplerini dinlediği çiftçilerle görüşen CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise şunları kaydetti;
“Pamuk dünyanın en önemli ürünlerinden birisidir. Türkiye’de uygulanan tarım politikaları nedeniyle ne yazık ki pamuk çok kötü durumda. Üretici maliyetini karşılayamadığı için ciddi biçimde zarar ediyor. İlk 9 ayda iktidar 930 bin ton lif pamuk ithal etti, 2.5 milyar dolar ödendi. Yani yaklaşık 52 milyar lira dışarıdan gelen pamuğa para ödendi. Peki çiftçimiz ne yapacak? Yunanistan’da, Amerika’da pamuk fiyatı serbest piyasaya bağlı değil de neden bizim çiftçimizin pamuğu serbest piyasaya bağlı? Hükümet aklı sıra rakamlarla oynuyor. Bu yalana kimse inanmaz. Pamuğa derhal acilen 22 liraya denk gelecek biçimde destekleme politikası istiyoruz.”

“ARADAKİ FARKI PRİM OLARAK VERİN”

Sadece Şanlıurfa’da değil Çukurova ve Ege’de de pamuk üreticilerinin çok büyük mağduriyet yaşadığını dile getiren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da şöyle konuştu;
“Pamuk üreticilerini inim inim inliyor, bu beyaz altın pamuk çiftçinin kefeni oldu. Pamuk üreticisi zor durumda, zarar ediyor. Maliyetin altındaki fiyat nedeniyle seneye ekim yapılamaz. ‘Pamuk fiyatları dünya piyasasına bağlı. Dünya piyasasında fiyat düşüyor’ diyenlere çağrı yapıyoruz. Pamukta prim 3 senedir aynı. Bugün pamuk 11 liradan satılıyor. Maliyeti ise 15-16 lira. Pamuğun en az 21-22 liraya satılması lazım. Aradaki farkı prim olarak verin. Sadece geçen yıl 1 milyon 200 bin ton pamuk ithal edildi, 2 milyar 400 milyon dolar para yurtdışındaki çiftçilere gitti. AKP iktidarı döneminde 26 milyar dolarlık pamuk ithal edildi.”

Bunları da Okuyabilirsiniz

Nerede Eski Pazar Yerleri!

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin farklı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir