“Şap tehlikesi büyüyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şap salgını nedeniyle üreticilerin feryadına kulak verilmesini, etkin aşılamayla tehlikenin hızla önlenmesini istedi. Şap salgınının hızla büyüdüğüne dikkat çeken Barut, “Maalesef deprem felaketinin de etkisiyle şap salgını hızla büyüyor. Öncelikle deprem bölgesine ağırlık verilerek bu salgın etkin aşılamayla kontrol altına alınmalı, hayvanların kaybı ve risk nedeniyle kesime gönderilmesi önlenmeli. Bu olmazsa ülke hayvancılığımız, yetiştiricilerimiz ve yurttaşlarımız büyük sorun yaşayacak” dedi.

“CİDDİ ÖNLEM ŞART”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın şap salgını nedeniyle alınan önlemleri ve yapılan çalışmaları kamuoyuyla paylaştığına dikkat çeken Ayhan Barut, “Maalesef bu hastalık ciddi biçimde et ve süt verimi kaybına, yavrularda ölümlere yol açabiliyor. Ne yazık ki çok hızla yayılmakta, ancak etkin aşılamayla mücadele edilebilmektedir. Hayvan hareketliliğinin kısıtlanması, ciddi karantina uygulamaları, hijyen kurallarına uyum, yeterli dezenfekte işlemleri şart” diye konuştu.

“FELAKET ANCAK ETKİN ÇABA VE DESTEKLE AŞILIR”

Bakanlık kararıyla kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketlerinin ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulduğunu anımsatan Barut, ithalat yoluyla getirilen hayvanlarla ilgili çok etkin önlemler alınması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
“Hayvancılık sektörümüz yemden samana fahiş artan maliyetler nedeniyle zaten çok zor günler geçiriyordu. Sütünden ve etinden kazanamayan üreticilerimizi deprem felaketi daha da mağdur etti. Yetiştiricilerimizin ahırları ve ağılları yıkıldı, hayvanları enkaz altında kaldı, yemi samanı heba oldu. Hayvancılık sektörü kan ağlarken, ülkemizde daha önce görülmeyen yeni tip şap salgını her şeyi tehdit eder hale geldi. Maalesef deprem felaketinin de etkisiyle şap salgını hızla büyüyor. Bu salgının ancak etkin aşılamayla kontrol altına alınacağı herkesçe bilinen bir gerçek.  Öncelikle deprem bölgesine ağırlık verilerek bu salgın etkin aşılamayla kontrol altına alınmalı. Üreticilerimiz şu an riskin büyüklüğünü görüp öbür sorunların yanı sıra bu nedenle de hayvanları kesime gönderiyor. Hayvanların kaybı ve risk nedeniyle kesime gönderilmesi mutlak suretle önlenmeli. Bu olmazsa ülke hayvancılığımız, yetiştiricilerimiz ve yurttaşlarımız büyük sorun yaşayacak. Arz fazlalığından kaynaklı belki et fiyatları kısmen düşecek ancak yakın süreçte hayvan kaybımız nedeniyle et bulunamaz hale gelecek, fahiş fiyat artışları olacak. Bu nedenle üreticilerimizin feryadına kulak verilmeli. Kayıplar uygun teşvik, destek ve yardımlarla telafi edilmeli. Etkin aşılama, veterinerlik desteği, yem, saman ve bakım için üreticinin yanında durulmalı. Bu felaketi ancak sosyal devletin gereği yerine getirilirse aşarız.”

Bunları da Okuyabilirsiniz

BORÇLAR COŞTU: 4 TRİLYONA DAYANDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, veriler üzerinden yaptığı değerlendirmede, her kesim için tek yolun …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir