“Tarihin soyulması seyredilemez”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kaybolan ya da çalınan kültür varlıklarının akıbetinin belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

Gürer, Meclis Araştırma önergesinde, Türkiye’nin tarihi eserler bakımından zengin bir ülke olmasına rağmen, tarihi eserlerin kaybolduğu, çalındığı ya da tahrip olduğu yönündeki iddiaların son yıllarda arttığına dikkat çekti. 

GÜRER, KAYBOLAN TARİHİ ESERLER İÇİN MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarihi eserler ve kültür varlıklarındaki kaybolma ya da çalınma iddiaları üzerine, konunun detaylı bir şekilde irdelenmesi amacıyla Meclis Araştırma Önergesi verdi.

KAYBOLAN TARİHİ ESER SAYISI ARTIYOR

Gürer, kültür varlıklarının önemine dikkat çektiği Meclis Araştırma Önergesinde, “Özellikle ülkemiz topraklarının bulunduğu konum itibariyle kültürel ve tarihi çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yaptığı bilinmekte olup bu konuda bizlere de bu eserlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için görevler düşmektedir. Ancak her geçen gün tarihi eserlerin ya kaybolduğu veyahut çalındığı o da olmazsa tahrip edildiği yönünde kamuoyuna yansıyan iddialar vardır” ifadelerini kullandı.

TARİHİ ESERLERİMİZ KORUNAMIYOR 

CHP Milletvekili Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığının internet sitesinde, çalınan ve kaybolan kültür varlıklarının uzun uzadıya devam eden bir listesi yayınlandığına da dikkat çekerek, “Yaşanan bu kayıplar eserlerin ya korunmadığını ya da korunamadığının somut göstergesidir. Nitekim Bakanlığın internet sitesinde; Bakanlığa bağlı müze, özel müze, koleksiyoncular, ören yeri, kazı alanı ve diğer alanlardan çalınan veya kaybolan eserler açıklanmıştır. Açıklamalar neticesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı yaklaşık 90 müze, 17 özel müze ve koleksiyonculardan yüzlerce tarihi eserin çalındığı veya kaybolduğu ortaya çıkmıştır” dedi.

SAHTESİYLE DEĞİŞTİRİLEN ESER VAR MI? 

Kaybolan veya çalınan kültür varlıklarının sayısal dağılımına baktığımızda yaşanan durumun mantıklı bir izahının yapılamadığına vurgu yapan Gürer, “Taşınabilir tarihi eserlerin korunduğu yerde aslı ile değiştirilmesi veya çalınması gibi olaylar araştırılıp irdelenmesi, yaşanacak benzer durumları önlemek adına da önemli ve değerlidir. Görünen o ki bu süreçte ortaya çıkan olumsuz durum belli yetersizlik ve eksiklikleri de içinde barındırmaktadır. Değerlerin tüketilmesini önlemek ve geleceğe taşımak adına bir araştırma sağlanmasının ciddi anlamda olumlu sonuçlar üreteceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Gürer, bu sebeple çalınan veya kaybolan kültür varlıklarının akıbetinin araştırılması ve gelecekte bu tarz kayıplara yol açması muhtemel olan her türlü olumsuzluğun önüne geçecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi için sorunların tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bunları da Okuyabilirsiniz

Ayhan Barut’tan Meclis’te eziyet yönetmeliğine tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, sağlık emekçilerinin iptali için uzun süredir mücadele …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir