“Taşeronda kalanlar kamuda kadroya alınmalıdır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de kamuda kalan taşeron işçilerle görüştü ve basın toplantısı düzenleyerek sorunlarını gündeme taşıdı.

Gürer, “696 sayılı KHK çıkarıldığı dönemde taşeron çalışanlar için kadro düzenlemesi yapıldı ancak AKP zihniyeti ayrımcı bir uygulama ile Kamu İktisadi Teşebbüsü çalışanlara kadro verilmedi. Kamu Hastaneleri ve Kamu Bankalarında taşeron işçilik devam ediyor.

Her dönem taşeronların kadroya alınacağı yönünde iktidar partisi yetkililerince açıklama yapılıyor. Cumhurbaşkanı Bakanlar, AKP Grup Başkanvekilleri sorunun çözüleceği ve kadroya alınacakları sözüne karşın taşeronda çalışan işçilerin kadro taleplerinin karşılanmadı” dedi.

Vekil Ö.Fethi Gürer, “Kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) çalışanlar, kamu hastanelerinde çalışanlar, kamu bankalarındaki güvenlik görevlileri, kamu yemekhanelerinde çalışanlar, belediye şirketinde çalışanlar ve karayollarında çalışanlar taşeronda kalmıştır. “diye konuştu.

Gürer ayrıca, “Üniversiteli işçilerin de memur kadrosuna alımı sağlanmalıdır” dedi.

SÖZ VAR, KADRO YOK

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında taşeron sorunu ile alakalı konuşan Ömer Fethi Gürer, “ülkemizde taşeron işçi olarak çalışanların durumu sorunludur. Çünkü taşeronda kalanlara farklı dönemlerde Cumhurbaşkanı, dönemin başbakanı ve bakanlar söz verdiler. Sürekli umut pompaladılar. 696 sayılı kanun hükmünde kararname ile bir kısım kadro alsa da özellikle kamu iktisadi teşekküllerinde çalışanlar, hastanelerde çalışanlar, kamu bankalarındaki güvenlik görevlileri, yemekhane çalışanlarına kadro verilmedi. 4857 sayılı iş kanunu ve 6356 sayılı sendikalar ve toplu sözleşme kanunu sağladığı kanuni haklar gasp ediliyor. Bu arkadaşlar, bu bağlamda tam bir modern köle olarak çalıştırılıyor. Çalışma hayatının en temel prensiplerinden biri, eşit ise eşit ücret verilmesidir.” dedi.

GÜRER, “ÇALIŞANLAR ARASINDAKİ AYRIMA SON VERİN”

CHP Niğde Milletvekili Ö. Fethi Gürer konuşmasında şu ifadeleri kullandı: KİT’lerde çalışan taşeron işçiler, bağlı bulundukları kurum kuruluşların kadrolarına mutlak suretle alınmalıdır. Aynı işi yapanlar arasında ayrım yapılıyor ve aynı işi yapanlar arasında ciddi ücret farklılıkları var. Taşeronda olanlar her yıl işten çıkarılarak kıdem tazminatından, tayin hakkından ve özlük haklarından mahrumlar. Bu nedenle gerek KİT çalışanları gerek kamu hastanelerinde çalışanlar gerek kamu bankalarında görev yapanlar mutlak suretle asıl işleri olan asıl kadrolarına alınmalıdır. Bu bağlamda kanun teklifleri de verdik. Sürekli de iktidar, verecekmiş gibi bir izlenim yaratarak bugüne kadar bu hakları vermedi ve mağduriyet devam ediyor. O anlamda çalışanlar arasındaki ayrım, çalışma yaşamında huzursuzluklara neden oluyor. Sürekli olarak bize bu konuda taleplerini iletiyorlar. Belediye şirketinde çalışan işçiler, Karayolları başta olmak üzere hastanelerde çalışan işçiler ve KİT’lerde çalışan işçiler mutlak surette bir an önce taşerondan kadroya geçişleri sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu

GENELGE VAR, UYGULAMA YOK

Taşeron işçilerin TBMM’de ziyarette bulunduklarında ve sosyal medya aracılığıyla çok kez sorunlarını ilettiklerini belirten Gürer, “Bu arada, her yıl Cumhurbaşkanı bir genelge yayınlıyor ve bu genelge doğrultusunda KİT’te çalışanların kadroya alınması yönünde maddeler yer alıyor. Ancak 2018’de çıkarılan 696 sayılı KHK’dan bu yana bu konuda bir değişiklik olmadı. Ortada bir genelge var, ancak uygulama gerçekleşmiyor. O zaman, o genelgenin maddelerine niçin gerek duyup yazılıyor?

KİT’lerde çalışanlar her yıl kadroya geçeceklerini umarak bekliyorlar ve kadroya alınmamaları büyük bir haksızlık.

Ayrıca, tüm kamu kurumlarında bu kurumların bağlı döner sermaye kuruluşlarında çalışan ön lisans, lisans ve üniversite mezunu işçiler, memurlarla aynı işi yapmalarına rağmen, özlük hakları olarak unvanları bulunmamakta ve görevde yükselme fırsatlarından mahrum bırakılmaktadır. Hatta ikinci sınıf personel gibi görülmekteler. İş verimliliği ve iş huzuru bu nedenle olumsuz etkilenmektedir.” dedi.

ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLER

Ö.Fethi Gürer, “Üniversite mezunu işçilerin hak ettikleri memur kadrolarına alınmaları gerekmektedir. Çalışma hayatı içinde taşeron üniversite işçilerinin özlük hakları ile ilgili düzenlemeler yapılmadığı için, sürekli olarak bu konuda talepler sosyal medyada ve bizlere iletilerek gündeme gelmektedir.” şeklinde konuştu.

GÜRER BİR KEZ DAHA İKTİDARA ÇAĞRIDA BULUNDU

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Taleplere karşılık verileceği ifade edilmesine rağmen, 2018’de yapılan düzenlemenin ardından geçen süre zarfında herhangi bir düzenleme gerçekleşmedi. Bu nedenle iktidara buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum. KİT’lerde çalışanlar, kamu hastanelerinde çalışanlar, kamu bankalarında çalışanlar bu anlamda bugüne kadar kadro alamamış olan tüm kamu çalışanları, bir an önce asıl işlerini yaptıkları kadrolara alınmalıdır.

Üniversite mezunu işçilerin özlük hakları verilerek memur kadrolarına geçişleri sağlanmalıdır. Bu konuda toplu iş sözleşmesinde de madde yer almasına rağmen, süreç hala gerçekleşmedi ve geçen 5 yıllık süre zarfında verilen sözler tutulmadı. Çalışma yaşamının içine düşürüldüğü bu durum gerçekten sorumluluk gerektiren bir durumdur. Çünkü aynı işi yapan arkadaşının neredeyse yarısı kadar maaş alan kişi huzurlu çalışamaz, verimli çalışamaz ve kendini mutlu hissedemez.

İş verimini artıracak bir uygulama olan eşit işe eşit ücret ve asıl işe asıl kadro uygulaması sağlanarak buradaki mağduriyetler sonlandırılmalıdır. Dönem dönem birçok bakanın ve Sayın Cumhurbaşkanının kadro vereceği yönündeki sözleri boşa çıkmaktadır. Bir an önce kadrolar verilmeli, mağduriyetler giderilmeli ve işçiler arasında taşeron, kadrolu, kadrosuz gibi ayrımlar ortadan kalkarak herkes kurum kadrolarında yer bulmalıdır.

Belediye şirket işçilerinin tamamına “belediye kadrolarını alacağız” sözü verilmiş, ancak daha sonra bu belediye şirketlerine dönüştürüldü ve belediye kadrolarına alınmadılar. Bu nedenle Belediye işçi belediye şirketlerinde kadro beklemektedir. Belediye şirket işçileri mutlaka belediye kadrolarına alınmalıdır. Onların özlük hakları iyileştirilmeli ve tayin hakkı verilmelidir. Geçmişte emekli edilmeye zorlanan kişiler için de düzenlemeler yapılmalıdır. O dönemdeki düzenleme böyleydi, ancak daha sonra değiştirildi ve emekli edilenler tekrar işlerine dönmek istediklerinde gereken kolaylıklar sağlanmalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.

GÜRER’İ ZİYARET ETTİLER

Tüm Kamu Çalışanları Eğitim, Kültür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TÜM KAMU-DER) ve Tüm Büro İşçileri Sendikası (TÜM BÜRO-SEN) yöneticileri ile Tüm Kamu Derneği Genel Başkanı Halit Önük ve dernek yöneticileri Gürer’i ziyaret etti. Milli Eğitim Bakanlığı çalışanı olmak üzere binlerce taşeron işçinin kadroya geçirilmesi ve meslek kodlarında dolayı yaşanan mağduriyetten etkilenen binlerce çalışanın durumu ve çözüm yolları konuşuldu. Kamu İktisadi Teşebbüsleri Taşeron  İşçileri Derneği Genel Bşk. Hüseyin Taştan, Genel Sekreter İbrahim Tatlı, Bşk. Yrd. Selim Ülger, Yön. Kur. Üyesi Celal Tunçdemir ve Denetleme Kur. Bşk. İsa Pekdoğan’da ziyaret edip sorunlarını anlattılar. Gürer’i Kamuda Çalışan Üniversiteli İşçiler Derneği de ziyaret ederek işçi kadrosundan memur kadrosuna alınmaları istediklerini ifade ettiler.

Bunları da Okuyabilirsiniz

“Karataş-KKTC feribot seferleri hayata geçirilmelidir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 2006 yılında Bakanlar Kurulu’nca ‘Kültür ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir