“Temiz bir hava için harekete geçin”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, kış aylarının gelmesiyle birlikte ısınma amaçlı kalitesiz katı yakıt kullanımının hava kirliliğini daha da büyüttüğünü söyledi. Temiz hava, temiz çevre ve yaşanabilir bir Türkiye talebini dile getiren Barut, “Bugünümüz ve geleceğimiz adına doğamızın korunması, yaşamın savunulması için hava kirliliğine karşı acil eylem ve stratejik mücadele planı hazırlanmalıdır” dedi.

“DUYARSIZ KALINMASIN”

Türkiye’nin her yerinde özellikle kış ayları gelince insanların adeta duman altında kaldığına ve hava kirliliğinin daha gözle görülür hale geldiğine dikkat çeken Ayhan Barut, bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Halkın ısınma ve barınma hakkına sahip olduğunu ancak AKP’nin neden olduğu ekonomik krizin sorunları daha da büyüttüğünü vurgulayan Barut, dünyada yıllık 7 milyon kişinin hava kirliliğinden kaynaklı öldüğünü belirterek halk sağlığı sorunu olan hava kirliliğine karşı duyarsız kalınmamasını istedi.

“KİRLİLİK SINIRLARI AŞTI”

Türkiye’de hava kirliliğiyle ilgili ölçüm yapılan 175 istasyonun yüzde 97.7’sinde yıllık partikül madde değerleri (PM10) ortalamasının Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kılavuz sınır değerlerini aştığına dair raporları anımsatan Barut, AKP hükümetinin bunları görmezden geldiğini anlattı. Yaşam hakkı ve temiz bir çevre talebinin mutlak suretle savunulması gerektiğini belirten Barut, konuyla ilgili defalarca Meclis’e Araştırma Önergesi sunduklarını ama iktidarın oralı olmadığını bildirdi.

“RAPOR SONUÇLARI KORKUTUYOR”

Çok sayıda iklim ve çevre örgütünün oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformu’nun Türkiye’de hava kalitesinin karnesi niteliğindeki raporuna dikkat çeken Ayhan Barut, şunları ifade etti;
“Bu raporun gösterdiği gerçek şu ki, hava kirliliği konusunda ülkemizde alarm zilleri uzun süredir çalıyor. Rapora göre İstanbul’da 4 bin 848, Ankara’da 2 bin 853, Türkiye genelinde ise en az 42 bin kişi hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdi. Türkiye’de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz şehir yok. Havası en kirli beş kent ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya. Depremden etkilenen kentlerde hava kirliliği oranı, enkaz tozu ve ısınma için açıkta ateş yakılması gibi nedenlerle ulusal limitlerin 2.5 katına, DSÖ kılavuz değerlerinin ise 7.5 katına çıktı. İklim ve çevre örgütlerinin, halk sağlığı uzmanlarının uyarısı çok açık. Hava kirliliği için acil önlem alınmalı. Kirlilikle ilgili yasal limitlerin DSÖ kılavuzlarıyla uyumlu hale getirilmeli, fosil yakıtlardan vazgeçilmeli. Dünyada yılda yaklaşık 7 milyonun üzerinde kişinin hava kirliliğinden kaynaklı yaşamını yitirdiği biliniyor. Büyük bir halk sağlığı sorunu olan hava kirliliğine karşı ulusal düzeyde mücadele stratejisinin derhal açıklanması lazım.”

Bunları da Okuyabilirsiniz

BORÇLAR COŞTU: 4 TRİLYONA DAYANDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, veriler üzerinden yaptığı değerlendirmede, her kesim için tek yolun …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir