Zoonotik hastalıklara ilişkin vaka sayısının 50.856

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığı Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında Zonootik hastalıklarla sorunlarla ilgili sorularına sağlık Bakanı yazılı yanıt verdi.

Gürer, zoonotik hastalıklar çok fark edilmediğini, Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan hastalıkları yanında farklı hayvanlardan da insana bulaşması halinde ölümle sonuçlanan vakalar yaşanabilecek hastalıklar oluşabileceğini ve   bu nedenle ciddi izlenmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu Gürer’in sorularına verdiği yazılı yanıtta konuyla ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.

ZOONOTİK HASTALIKLARLA MÜCADELE STRATEJİSİ

Bakan Memişoğlu, Türkiye’de zoonotik ve vektörel hastalıklarla mücadeleye büyük önem verdiklerini ifade etti. Kuduz, şarbon, bruselloz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), sıtma ve leishmaniasis gibi bildirimi zorunlu hastalıklara yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kurumlarla iş birliği içinde çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Bu kapsamda oluşturulan Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi, koordineli bir şekilde mücadele faaliyetlerini sürdürüyor” dedi.

FARKINDALIK VE EĞİTİM ÇALIŞMALARI

Halkın ve sağlık çalışanlarının farkındalığını artırmak amacıyla afiş, broşür, vaka yönetim rehberleri ve algoritmalar hazırlandığını ifade eden  Bakan Memişoğlu, aynı zamanda eğitim programları düzenlendiğini belirtti. Bu eğitimlerle hastalıkların bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve mücadele stratejileri aktarılıyor.

GENİŞ KAPSAMLI ANALİZ VE TEDAVİ

Bakan Memişoğlu, Bakanlık tarafından sürveyans ve bildirimlerin incelenmesiyle filyasyon çalışmaları, entegre vektör mücadelesi ve biyolojik ürünlerin tedariki gibi hizmetler sağlandığını ve uluslararası kuruluşlar ve üniversitelerle iş birliği yapılarak projeler geliştirildiğini belirtti. Memişoğlu, “Hastalıklara yönelik vaka yönetim rehberleri standardize ediliyor, mevcut durum raporları hazırlanarak ilgili birimlere sunuluyor” dedi.

ÜÇ YILDA 50.856 ZOONOZ VAKASI

Son üç yılda başlıca zoonotik hastalıklara ilişkin vaka sayısının 50.856 olduğunu açıklayan Bakan Memişoğlu, bu vakaların ilgili branşlarda tedavi edildiğini söyledi. Özellikle KKKA, kuduz, bruselloz ve şarbon gibi hastalıkların yoğun olduğu bölgelerde önlemler artırılıyor.

Ülkemizin farklı illerine yaptığımız ziyaretlerde hayvan hastalıklarının varlığını yerinde tespit ediyoruz” diyen Gürer, bu hastalıkların bir kısmının insanlara bulaşabileceği yönünde ifadelerle karşılaştıklarını belirtti. Gürer, zoonotik ve vektörel hastalıklara karşı alınan önlemleri Sağlık Bakanlığı’na sorduklarını ve Bakan Prof. Dr. Kemal Memişoğlu imzasıyla gelen yanıtın durumun ciddiyetini ortaya koyduğunu söyledi.

“Bakanlıktan gelen yanıtta, 1 Ocak 2023 ile 21 Kasım 2024 tarihleri arasında 50.856 zoonotik hastalık vakası tespit edildiği ve bu kişilere tedavi uygulandığı belirtildi” diyen Gürer, bu rakamların sadece hastanelere başvuru yapan vakaları kapsadığına dikkat çekti. Gürer, bu sayının hayvandan insana geçen hastalıkların boyutunu gözler önüne serdiğini ifade ederek, “Bu tespit edilebilen vakalar. Daha kapsamlı çalışmalar yürütülmesi gerekiyor” dedi.

 GIDA ZEHİRLENMESİ VAKALARINA DA DİKKAT ÇEKTİ

Gıda zehirlenmesi vakalarının artışı konusunda da endişelerini dile getiren Gürer, aynı dönemde 39.778 kişinin sağlık kuruluşlarına gıda zehirlenmesi tanısıyla başvurduğunu belirtti. Gürer, “Bu sayı küçümsenecek bir rakam değil. Gıda zehirlenmelerinin artışında birden çok neden var. Bu sorunların çözümü, eğitim ve kapsamlı çalışmaların artırılmasından geçiyor” dedi.

 “VETERİNER HİZMETLERİ VE SAĞLIK TARAMALARI ARTIRILMALI”

Hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması ve gıda zehirlenmelerinin önlenmesi için önerilerini de paylaşan Gürer, “Özellikle hayvancılık yapılan bölgelerde veteriner hizmetlerinin yanı sıra sağlık taramalarının da yapılması bir ihtiyaçtır” dedi. Hayvanlarla doğrudan temasta bulunan kişilerin düzenli sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Gürer, “Ahırlara girip çıkanların sağlıkları sürekli takip edilmelidir. Bunun için ülke genelinde daha kapsamlı tarayıcı ve önleyici çalışmalar yürütülmelidir” ifadelerini kullandı.

Zoonotik ve vektörel hastalıklarla mücadelenin ve gıda güvenliğinin sağlanmasının hayati bir mesele olduğunu belirten Gürer, “Bu konuda ciddi adımlar atılmadığı takdirde hem insan sağlığı hem de hayvancılık sektörü büyük zarar görmeye devam edecektir” dedi.

GÜRER’DEN TAKİP TALEBİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zoonoz hastalıkların kontrolünde yapılan çalışmaları önemli bulduklarını, ancak halk sağlığını etkileyen bu tür sorunların daha etkin bir şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti.

Gürer, “Hayvancılıkta önemli sorunlardan biri de hayvan hastalıklarıdır. Bu hastalıklarla ilgili yeterli bilinçlenme de yoktur. Doktorların, özellikle hayvan hastalıklarının sık görüldüğü bölgelerde haberdar edilmesi ve bu bağlamda olası hastalıklar üzerinde daha fazla birikime sahip olmaları önceliklendirilmelidir. Evde ya da çiftlikte hayvanların hastalanması durumunda, doğrudan hayvanlarla ilgilenenlerin sağlık durumu düzenli olarak gözlenmelidir.

Konuyu daha önce de bakanlara sorduğumuzda, rakamsal veri ile yanıt vermiyorlardı. Ancak bu kez Bakan, 50 bin 856 kişinin hayvanlardan bulaşan hastalıklar nedeniyle bir yıl içinde hastanelerde teşhis edildiğini belirtti. Bu, konunun önemini açıkça ortaya koyuyor. Daha fazla önlem alınması ve sıkı takip yapılması şarttır” dedi.

Bunları da Okuyabilirsiniz

“Türkiye 2025’e basın özgürlüğü açısından umudu eprimiş girmektedir.”

Basın ile yazın/edebiyat aynı bünyenin iki damarıdır. Birinin tıkanması öbürünü de olumsuz etkiler. Gazeteciler, halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir